10/16/11 08:14
(http://radiomilena.com/)

Лекари от МБАЛ-Бургас започват нощни дежурства в „Славейков” и „Меден рудник”

Лекари от МБАЛ – Бургас започват нощни дежурства и 24- часови в събота и неделя в комплексите „Славейков“ и „Меден Рудник“, съобщи изпълнителният директор д-р Георги Матев.
Отварянето на кабинетите става със съдействието на Община Бургас след срещи на ръководството на болницата с кмета Димитър Николов.
„Отваряме кабинетите в районите с най-голяма нужда. При срещите си с кмета гражданите не веднъж са се оплаквали, че при нужда от лекар вечерно време им се налага да търсят джипито си, което да ги пренасочи към центъра с който има договор. Болният  пропътува разстоянието до там, след което отново се връща защото няма талон от личния лекар в случай, че се наложи да бъде приет в болница. В подобна ситуация това е излишно. Отварянето на кабинетите цели обезпечаване на първичната медицинска помощ”, каза д-р Георги Матев.
Изнесените кабинети за спешна и неотложна медицинска помощ ще работят безвъзмездно, без да е необходимо направление от личния лекар, а при нужда от постъпване в болницата това ще става безпрепятсвено. Така болният може да отиде директно в кабинета без да  носи талон от личния лекар  или да пътува до медицинския център с който джипито му е сключило договор.
Според договора сключен между общопрактикуващите  лекари и здравната каса  те трябва да осигурят неотложна медицинска помощ на пациентите си или чрез даване на дежурства нощем и в почивните дни или, като сключат договор с кабинет за неотложна помощ.
Огромна част от личните лекари в Бургас са сключили договори с два медицински центъра – единият се намира в центъра на Бургас, а другият в „Изгрев”, което затруднява жителите на по- отдалечените комплекси.
В „Славейков” кабинетът, където ще дежурят лекари от МБАЛ-Бургас се помещава в Медицински център II, а в „Меден рудник” в сградата на бившия медицински център.
Първото дежурство ще е в кабинета в к-с „Славейков”  в понеделник вечерта (17 октомври). Този в „Меден рудник” ще отвори след две седмици.
Пациентите ще се преглеждат безвъзмездно, като при необходимост ще бъдат незабавно приемани за лечение в Бургаската болница и транспортирани с линейка на лечебното заведение.
Целта на дежурствата е да се осигури адекватна и навременна  медицинска помощ,  като се улеснят най-много гражданите в неравностойно положение,  възрастните и децата. Кабинетите ще работят до края на 2011г., когато предстои сключване на нови договори между общопрактикуващите лекари и Здравната каса.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване