10/16/11 17:42
(http://www.klassa.bg/)

Обама настоя за данни на ООН за иранската ядрена програма

Американският президент Барак Обама притиска ядрените инспектори на ООН да обявят класифицираната информация, която показва, че Иран разработва и експериментира с технология за ядрени оръжия, съобщи „Ню Йорк таймс“. Това става на фона на усилията на Вашингтон да засили натиска срещу Техеран след американските обвинения, че Иран е планирал да ликвидира посланика на Саудитска Арабия в САЩ.
Ако Международната агенция за атомна енергия се съгласи да публикува доказателствата, това почти сигурно ще съживи дебата за мерките, които САЩ и съюзниците им, включително Израел, трябва да предприемат, за да спрат иранската ядрена програма. Докладът на агенцията за иранската ядрена програма се очаква в началото на следващия месец. От администрацията на Обама обмислят и други мерки за натиск срещу Техеран, като забрана на финансовите транзакции с иранската централна банка, на което се противопоставят Германия, Китай и други страни, както и разширяването на санкциите срещу петролните продукти на компании, контролирани от иранската Революционна гвардия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване