10/16/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Парите за здраве не бива да се приемат на тъмно

Лекарската гилдия обяви вчера, че се оттегля от участие в комисиите към Министерството на здравеопазването, прекратява и участието си в преговорите със здравната каса. Бойкотът ще е до изясняване на намеренията на Министерството на здравеопазването (МЗ) относно финансирането на системата и представяне на проектобюджета от Министерството на финансите (МФ) (стр. 5).
Ясно е, че медиците с основание протестират срещу отказа на МЗ да предостави информация какъв бюджет е поискало от финансовото министерство, какво е отпуснал Симеон Дянков и дали ще се намери пресечна точка между интересите на пациенти, желанията на лекарите и възможностите на държавата. В случая даже повече тревожи отказът на двамата министри да дадат информация, отколкото вероятният недостиг на пари за здравеопазването.
Истината е, че е дразнещо и недопустимо триадата МЗ, НЗОК и МФ да правят „на тъмно“ бюджет, в който основните постъпления идват от здравните вноски на данъкоплатците. Мнозина ще заподозрат, че това се прави, за да могат лошите вести да дойдат чак след изборите.

Но и решението на БЛС за отказ от преговори изглежда твърде крайно и взето, без да са изчерпани всички възможности за диалог.

Дано д-р Цветан Райчинов да не е прав в твърдението си, че с парите за здраве се прави „нещо тайно, на тъмно и явно не добро“. Отговорност на МЗ, МФ и НЗОК е да опровергаят тези съмнения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване