10/17/11 19:08
(http://www.klassa.bg/)

92 общини са проверени през третото тримесечие от ДНСК

През третото тримесечие на 2011 г. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е проверила 92 общински и районни администрации, съобщават от ДНСК. За 26 от тях това са първи инспекции, при около 60 случая са повторни, а има и такива, в които администрациите се проверяват за трети път.
Екипите на дирекцията са установили нарушения при одобряването на инвестиционни проекти и издаването на разрешения за строеж извън законоустановените срокове. Нередности има и при спазването на нормативните изисквания за обхват и съдържание, например без част геодезическа, без част противопожарна, без статистическите изчисления към част конструктивна.
Според информацията на ДНСК са открити издадени строителни книжки, без налични административни актове, които в зависимост от вида и големината на строежа се изискват по специален закон като условие за разрешаване на строителството. Проблеми има и при дадени документи без извършена оценка за съответствието на всички части на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите, извършена чрез приемане от експертен съвет на одобряващата администрация, и като комплексен доклад, съставен от лицензирана фирма – консултант. Пропуски са отчетени в частта за пожарна безопасност и спасяване, за строежите от първа и втора категория и при предварителните договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура. Сред нарушенията са издаване на разрешения за строеж без извършено от одобряващия орган съгласуване и одобряване на инвестиционните проекти, с неправилно определени възложител, категория на строежа и др.
За установените при проверките административни нередности са образувани около 40 административнонаказателни производства. От началото на годината са извършени общо 274 планови комплексни проверки на общински и районни администрации. При тях за нарушения по Закона за устройство на територията (ЗУТ) са образувани общо 159 дела, от които 134 са приключени с издаване съответно на наказателни постановления или резолюции за прекратяване. В общините, за които проверките не са първоначални, е констатирано подобряване на дейността, съобщават от ДНСК. Според данните се отчита повишаване спазването на разпоредбите на нормативните актове по устройство на територията. Проверките на общински и районни администрации ще продължат до края на 2011 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване