10/17/11 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Кипър обвини Турция в засилване на напрежението в района

Засилването на присъствието на турските военни кораби в икономическата зона, принадлежаща изключително на Кипър, близо до териториалните й води, е "част от усилията на Анкара за увеличаване на напрежението в Източното Средиземноморие".
Това заяви кипърският министър на отбраната Деметрис Илиадис, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Международната общност не може и не трябва да позволява на Турция да заплашва световния ред в този регион", каза министърът. Според него Кипър заедно с Гърция внимателно следят развитието на ситуацията и координират мерките, "които може да са необходими на дипломатическо, политическо и операционно ниво". През септември Кипър взе решение да започне да пробива петролни кладенци под името "Афродита" независимо от рязкото противопоставяне на Турция. В отговор на стъпката на Никозия Анкара спешно подписа договор за определяне на границите на континенталния шелф с признатата само от нея Севернокипърска турска република. Анкара изпрати и свой изследователски кораб на шелф в района, където се пробиват кладенците, като дейността е под ескорта на турски военни кораби.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване