10/17/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

„По света и у нас” и за незрящи хора

Екипът на информационната емисия на БНТ "По света и у нас" стана част от един изключителен проект за незрящи младежи. Гласовете на репортери и водещи ще отворят очите на много млади хора за невероятния свят на науката. БНТ стана доброволец в проекта "Почети ми" на интернет списанието "Българска наука" и сдружение "Щастливо дете".

Основна част от проекта е доброволци да прочетат на глас и запишат 20 статии, съобразени с учебния материал и подходящи за младежи от 16- до 18-годишна възраст. Прочетените статии ще бъдат записани на дискове, във формат, достъпен за незрящи. Проектът е насочен към подпомагане на децата и младежите с увредено зрение и улеснява достъпа им до научна и научнопопулярна литература и в крайна сметка подпомага образованието и интеграцията им.

Идеята на проекта се ражда от ентусиазма на братята Петър и Росен Теодосиеви, които поискали да споделят знанието си чрез интернет списание за наука. За съжаление това списание няма как да стигне до най-любопитните читатели – децата с увреждания. Така се ражда проектът „Почети ми”, подкрепен от лицата на БНТ, чиито гласове ще бъдат записани на дискове и ще бъдат „очите” на незрящите.

Също така ще се създаде отделна секция на уебсайта www.nauka.bg , специално за проекта, откъдето ще могат да се слушат всички записани материали и съответно директно и свободно да се изтеглят от потребителите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване