10/17/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Сирия потвърди смъртта на Хамис Кадафи

Сирийската телевизия „Аррай“, която подкрепя Муамар Кадафи, потвърди вчера, че синът на сваления либийски лидер – Хамис, е бил убит на 29 август при сблъсъци на югоизток от столицата Триполи, съобщи Ройтерс.
28-годишният Хамис Кадафи, който командваше елитна военна бригада, потушавала протестите в Бенгази през февруари, е най-високопоставеният представител на сваления режим, убит от началото на бунтовете срещу 42-годишното управление на неговия баща. Режимът на Кадафи съобщи на 30 април, че при бомбардировка на НАТО срещу резиденцията на Полковника „Баб ал Азизия“ в Триполи е бил убит друг негов син – Сейф ал Араб, и трима от внуците на Кадафи.
Според „Аррай“ освен Хамис на 29 август е загинал и неговият братовчед Мохамед ас Сенуси – син на издирвания шеф на разузнаването на Кадафи Абдула ас Сенуси. Двамата са били убити при сблъсък с „враговете в своята родина“ - силите на Националния преходен съвет в град Тархуна, на 90 км от Триполи, уточнява телевизията. „Аррай“ стана известна с излъчването на аудиопослания от Кадафи и говорителя му след превземането на либийската столица от новата власт, припомня Ройтерс.
Военни от ПНС обявиха още през август, че Хамис е убит в Тархуна и погребан в Бани Уалид, но тогава нямаше потвърждение от поддръжниците на Кадафи. За смъртта на Хамис беше съобщавано два пъти по време на бунтовете, но слуховете се оказваха фалшиви. Американски официален представител съобщи пред Ройтерс, че Вашингтон не може да потвърди съобщението за смъртта на Хамис, но подчерта, че подобни данни са получени в САЩ от „надеждни източници“.
В същото време новата либийска власт започна да разрушава зелените стени около „Баб ал Азизия“, съобщи АП. Подобната на крепост резиденция на Кадафи отдавна е мразена от либийците, които дори се страхуваха да преминат в близост до нея, а окупирането й се смяташе за ключов момент в гражданската война и превземането на столицата в края на август, припомня агенцията. Ахмад Гаргори, командир на революционна бригада, обяви, че резиденцията ще бъде изцяло съборена и ще бъде превърната в обществен парк, до който ще имат достъп всички либийци. „Решихме да свалим този символ на тиранията. Досега бяхме заети с война, но сега имаме възможност за това“, каза той. Дворът пред бившия дом на Полковника, който той използваше за пламенните си речи по време на бунтовете, вече е превърнат в седмичен пазар за домашни любимци. Жителите на Триполи се разхождат в помещенията като в музей, а амбулантни търговци продават революционни флагове и други сувенири.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване