10/17/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Увеличават се площите за биоземеделие у нас

С около 10 пъти са нараснали площите с биокултури в България от 2008 г. до сега, съобщиха вчера от Министерството на земеделието и храните. Въпреки че биологичното производство у нас бележи ръст със 75 на сто, нисък остава процентът на усвояване на субсидиите по
мярката "Агроекологични плащания" по Програмата за развитие на селските райони, заяви заместник-министър Светлана Боянова (още на стр.10). По думите й със седмото изменение на ПРСР се предвижда 32 млн. евро от бюджета на мярката за агроекологични плащания да бъдат прехвърлени към мярката за модернизиране на земеделските стопанства. Сред най-атрактивните за отглеждане по биологичен начин култури у нас са орехите, лешниците и бадемите, посочват от министерството. Интерес има и към лавандулата, която като площ заема около 10 на сто от площите с биокултури в страната. Подпомаганите с евросредства биопроизводители, които отглеждат растителни култури, са общо 820. Увеличава се и броят на пчеларите, които се насочват към биологичното производство, обясни още Боянова.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване