10/18/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Безумният интернационал

Утро.ру

Месец след вялото начало на акцията “Окупирай Уолстрийт” всеки, който следи продължението й, вече има нужда от глобус. През почивните дни протестите обхванаха 1500 града в 82 държави: от САЩ и Европа до Австралия и Нова Зеландия.

Налага се впечатлението, че в днешния свят изобщо не са останали благополучни държави. И всичко това заради “антикризисната терапия”, чрез която според участници в протестите “правителствата спасяваха богаташите за сметка на бедняците”. Можем да се радваме на резултата от тази политика, без да ставаме от канапето: репортажи от протестите се излъчват във всеки новинарски блок.

В Испания протести са обхванали Мадрид, Барселона и още шейсетина градове. В Лондон тълпи от младежи бунтари си пробиват път към сградата на фондовата борса. Във Франкфурт на Майн излязоха на улиците едва 5 хиляди души, но според солидните, разсъдливи германци революции “е имало във всички времена и е дошло времето за нова революция”. В тихия Брюксел се събраха близо 6 хиляди представители на европейски страни, за да кажат “не” на политиката на ЕС. В Лисабон бе поставен своеобразен рекорд: в отговор на мерките за икономии там излязоха на улиците над 40 хиляди души.

Най-ефектни обаче бяха акциите в Рим, където демонстрантите стигнаха 150 хиляди. Във Вечния град се разгоря същинска улична война: избухнаха в пламъци коли, потрошени бяха витрините на банки и магазини, пламна сградата на Министерството на отбраната, към полицаите хвърчаха шишета, камъни и бомбички. Някои коментатори виждат причината за това неудържимо буйство в премиера Берлускони, от когото “пропищели всички”. Обяснението е доста лукаво: намирисва на политическа конюнктура.

Очевидци твърдят, че безредиците не са избухнали стихийно. Организирани са били от компактни групи младежи с черни маски на лицата, проникнали сред демонстрантите. Появата им изглежда като провокация: независимо от целта, те компрометираха левите лозунги, издигнати от повечето протестиращи; така принудиха полицията да вземе твърди мерки и фактически провалиха акцията.

Римските ексцеси обаче не променят общата картина, защото в цяла Европа хора излязоха на улиците със сходни лозунги, изключващи екстремистки прояви. В Полша пеят една от най-популярните военни песни “Маковете на Монте Касино”, понесли плакати с надписи “Ние плащаме за вашата криза!” и “Власт на народа!”. В САЩ пеят Интернационала и говорят за “световна революция”. Не всички искания са толкова радикални: на един от плакатите например пише “Време е за стрижене на Бъфет!”, а отзад - “Искаме вашите пари!”. Как да възразиш срещу това простичко, разбираемо желание?

Спасявайки финансовите корпорации, западните държави си поизпразниха джобовете и гигантските им дългове обремениха жителите на процъфтявали някога демокрации. Налага се всички да плащат за свръхпотреблението отпреди кризата, дори онези, които са живели според чергата си и не са участвали в кредитни авантюри. Всички са засегнати от нововъведения: данъците растат, свива се пазарът на заетостта, пенсионната възраст се повишава и се орязват разходите за образование и здравеопазване.

Друг въпрос е с какво може да помогнат уличните акции, явно недостигнали все още градуса на нажежените събития в Тунис и Египет. Всъщност никой не желае те да предизвикат сериозни трусове. Времената на революции и леви преврати отдавна са минали. Днес на улиците излизат хора с напълно различен манталитет: обеднялата средна класа, дребни предприемачи, студенти и безработни - пострадали от кризата, всички те са изгубили надежда да стъпят на крака.

Подобни неприятности и разочарования е имало и преди - по времето на Маргарет Тачър например вдигаха бунтове миньорите, останали без работа. Тогава обаче ставаше дума за локални протести. А днес броят на недоволните достигна критичната маса, и то изведнъж и навсякъде. Сиреч виждаме не само системно явление, но и явление с интернационален характер.

Обществото винаги е било разцепено на две неравнопоставени групи: получатели на приходи и хора, обременени с ...

Публикувана на 10/18/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12916/bezumniyat-internatsional/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване