10/18/11 19:30
(http://www.klassa.bg/)

Гилад Шалит стъпи на израелска земя

Израелският войник Гилад Шалит се върна вчера у дома след пет години в плен, съобщи Би Би Си. Това стана възможно в рамките на споразумението между Тел Авив и палестинското движение „Хамас“ за размяна на затворници.
Шалит първо беше отведен от Газа в Египет, след което пристигна в израелска военновъздушна база, преди да му бъде позволено да се срещне със семейството си. 25-годишен сега, Шалит беше отвлечен на 18 г. от бунтовници от „Хамас“, влезли в Израел през тайни тунели, припомня Би Би Си. Рано сутринта вчера той беше отведен до граничния пункт „Рафах“ между Газа и Египет и беше предаден от „Хамас“ на египетските посредници в присъствието на израелски представители. В първото си интервю Шалит каза пред египетската телевизия, че му липсват семейството и приятелите му. Израелският войник, който изглеждаше изпит и бледен, изрази още надежда, че размяната ще помогне за установяването на мир между Израел и палестинците. Той позвъни на родителите си по телефона, след което беше транспортиран до базата „Тел Ноф“, където го очакваше неговото семейство. Там той беше посрещнат и от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обясни, че завръщането му е „вълнуващ момент“, решението за сделката е било трудно и има висока цена – освобождаването на 1027 палестински затворници. “Искам ясно да заявя, че ще продължаваме да се борим срещу тероризма“, подчерта Нетаняху.
Първоначалните медицински прегледи установиха, че Шалит е в добро здравословно състояние. Очаква се той да премине допълнителни прегледи. Ако резултатите са задоволителни, Шалит ще получи разрешение да бъде транспортиран заедно със семейството си в родния му град Мицпе Хила в Северен Израел.
Френският президент Никола Саркози приветства освобождаването на Шалит, който има и френско гражданство по линия на своята баба, като „огромно облекчение за Франция“, съобщи АФП. Саркози изрази надежда, че след споразумението замразените мирни преговори ще бъдат възобновени.
В същото време 477 палестинци, излежаващи присъдите си в израелски затвори, пристигнаха в Газа и Западния бряг на фона на празничното настроение в палестинските територии. Около 200 000 души се събраха в град Газа, за да отпразнуват освобождаването им. Още 550 палестински затворници ще бъдат освободени следващия месец съгласно споразумението между Израел и „Хамас“.
Бившите затворници първо влязоха в Египет през пункта „Керем Шалом“ с автобус, след което на „Рафах“ бяха посрещнати от роднини и приятели, както и от един от лидерите на „Хамас“ Исмаил Хания. Други бяха отведени на Западния бряг, където бяха посрещнати от палестинския президент Махмуд Абас. Пред събралите се празнуващи в Рамала Абас нарече бившите затворници „бойци за свобода“ и обеща, че и други ще бъдат освободени. Палестинците, очакващи освободените затворници на пропускателен пункт на Западния бряг, замеряха с камъни израелските войници, които отговориха със сълзотворен газ. След това военните съобщиха на посрещачите по високоговорители, че затворниците ще бъдат прехвърлени през друг пункт.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване