10/18/11 19:21
(http://www.klassa.bg/)

Искаме от Брюксел 300 млн. евро за нови влакове

„Български държавни железници“ (БДЖ) започват подготовка на апликационна форма за близо 300 млн. евро за купуване на нови влакове, съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Очаква се документът да бъде изготвен до началото на 2014 година. Парите трябва да бъдат отпуснати по оперативна програма „Транспорт“ в периода 2014-2020 г. Предвижда се, ако останат неусвоени средства от отпуснатите в сегашния програмен период, да бъдат обявени търгове още през следващата година. За първи път ще има възможност с европари да се купят нови влакове. Мотрисите „Дезиро“ на „Сименс“, доставени през 2005-2006 г., са последните нови влакове у нас.
Финансовият министър Симеон Дянков ще преговаря с германския си колега Волфганг Шойбле да се отложи погасяването на заема за тях и да се предотврати връщането на 50 мотриси, каза Московски. Проблемът възникна, след като стана ясно, че държавните железници не са в състояние да погасяват редовно заема за купуването на влаковете. Той беше изтеглен през 2005 г. от немската банка KfW и е на стойност 190 млн. евро. „Мисля, че няма да ги връщаме засега“, коментира транспортният министър.
Той даде вчера официален старт на електронната система за полагането на теоретичната част от изпита за водачи на МПС. В този случай от началото на следващата година таблети ще заменят листовките. Нова обществена поръчка за доставка на устройствата няма да се прави, защото това е предвидено в проведения вече търг за промяна на листовките. Сега изпитът се провежда с електронни листовки, които дават възможност за проверка на резултатите веднага след изпита. Министърът обясни, че винаги ще има резервен пакет от хартиени листовки, ако случайно блокира системата, за да може да продължи изпитът, ако има проблем. С въвеждането на новата система държавата успява да елиминира субективния фактор в проверката на листовките, тоест няма как изпитващите да се намесят. Според Московски не е проблем, че има повече от един възможен верен отговор, като за целта се посочва колко са такива във всеки въпрос.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване