10/18/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Октомврийската буря предизвика невиждан транспортен хаос, един човек почина от измръзване

Лошото време доведе до тежка, а на някои места и критична ситуация в областите Варна, Добрич, Сливен, Хасково, Бургас и Шумен вчера. В следобедните часове синоптиците предупредиха, че метеорологичната ситуация постепенно започва да се оправя, но въпреки това обстановката в източните части на страната остана напрегната.
650 населени места в страната останаха без ток, 30 селища бедстваха без вода. Заради транспортната ситуация председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров обяви ситуацията като „близка до критичната“.
73-годишен дървосекач е починал от измръзване в Свиленград, докато от „Гражданска защита“ са спасявали група от 16 човека в село Лесово в областта. Спасени са седем деца, сред които и едно пеленаче, и още седем възрастни.
До редакционното приключване на броя всички проходи в Стара планина бяха затворени, с изключение на "Витиня" и Бяла-Несебър. Армията също се включи в почистването и в подпомагане на населението в бедстващите райони. По повечето проходи имаше закъсали автомобили и камиони. 6 автобуса с румънски туристи бедстваха без никакви хранителни запаси в Прохода на републиката. С повечето бедстващи се поддържаше контакт чрез мобилни телефони.
Лошите атмосферни условия в Североизточна България спряха движението на влаковете в различни железопътни участъци. Прекъсването на влаковото движение е вследствие на липса на електрическо захранване в контактната мрежа, както и непроходимост на железния път, съобщиха от БДЖ. Влаковете спряха да се движат в участъците Горна Оряховица - Дъбово, Царева ливада - Габрово, Разград - Плиска, Славяново - Стражица, Смядово - Комунари, Подвис - Синдел, Попово - Дралфа. По някои от тези участъци имаше пътнически композиции с бедстващи пътници.
Аварийните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура" работиха до късно снощи по отстраняването на повредите в контактната мрежа и разчистването на железния път. До редакционното приключване на броя работата на спасителните екипи по разчистване на пътните платна и извеждане на бедстващите от най-засегнатите райони продължаваше. Заради бедствието България влезе в емисиите на почти всички световни новинарски агенции.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване