10/18/11 05:18
(http://radiomilena.com/)

Пенсионерите стават недосегаеми

Пенсионерите ще станат недосегаеми. С промяна в Кодекса на труда от догодина работниците, които са навършили възраст за пенсиониране, няма да може да бъдат уволнявани без тяхно желание. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов, който участва в конференция за демографските предизвикателства, предаде actualno.com.
Според Младенов с промяната се търсят възможности хората да остават по-дълго време на пазара на труда. От тази възможност обаче ще се възползват само работещите в частния сектор, стана ясно от думите на социалния министър. За министри, шефове на агенции и кметове няма да има ограничения да съкращават чиновниците, изпълнили всички условия за пенсиониране. Работодателските организации веднага реагираха остро срещу тази дискриминация.
„Държавата трябва да престане да се намесва на пазара на труда. С подобни мерки не се решават проблеми на пазара на труда“, заяви Божидар Данев, председател на БСК. Камарата настоява за подобряване на условията за бизнес, защото „без инвестиции няма разкриване на нови работни места“.
Според министър Младенов обаче въпреки безработицата работодателите продължават да изпитват проблем с намирането на квалифицирани кадри, каквито са по-възрастните работници. „Щом те се чувстват работоспособни, не бива да има пречка да останат на работа“, каза Младенов. От това щял да спечели не само работникът, но и работодателят.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване