10/18/11 19:09
(http://www.klassa.bg/)

Подсъдимите в спецсъда ще стоят зад бронирано стъкло

Зад бронирано стъкло ще стоят най-опасните подсъдими, чийто престъпления ще се гледат в Специализирания наказателен съд, който стартира от 1 януари 2012 г. Това стана ясно вчера след официалното откриване на ремонтираната сграда на новата институция на софийската улица „Черковна“. Там до неотдавна се помещаваше ДАНС.
Бронираната преграда се намира в една от петте зали, където ще вървят делата за трафик на хора и дрога, ДДС измами, пране на пари. Своеобразната клетка от стъкло е, за да не се унижават достойнствата на подсъдимите и гражданите. По думите на Христо Ангелов, и.д. министър на правосъдието, често в страните от Западна Европа разследваните се оплаквали, че когато са поставени зад решетки, изглеждали сякаш са в клетки, а това нарушавало достойнството им. Според него петте зали са достатъчни за разглеждането на подобен тип дела, но при нужда можело да бъде пристроена още една постройка.
В сградата има осигурени кабинети за всички щатни магистрати, като те ще бъдат по двама в стая. От следващата година в специализираните съд и прокуратура трябва да заработят 22-ма съдии, 22-ма прокурори, деветима следователи и 81 души администрация, като до момента незаети остават 23 места. Очаква се 80 дела срещу организирани престъпни групи да тръгнат от началото на годината в спецсъда.
Сградата все още не е обзаведена, като оборудването й е задължение на Висшия съдебен съвет. „Има осигурена достатъчно охрана за функционирането на спецсъда“, обясни Станислав Стефанов от ГД „Охрана”. 30 са хората, които ще се грижат за сигурността в спецсъда, като 23-ма от тях са охрана, а 7 са конвой. По думите на комисар Стефанов броят им бил напълно достатъчен. Килиите в сградата пък са десет, като има и помещения за защитени лица и за свидетели. В една килия могат да пребивават минимум четирима души, обясни Стефанов и добави, че са предвидени специални мерки за охрана като отделни входове за подсъдими и магистрати.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване