10/19/11 06:26
(http://radiomilena.com/)

Стефан Константинов: Трябва да се даде повече свобода на болниците

 Трябва да се смени начинът на финансиране на болниците. Проблемите дойдоха и от клиничните пътеки. Набърка се търговията в лечебната дейност. Промяната изисква закони и воля от страна на здравната каса. Това заяви в ефира на bTV министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Болничните бюджети трябва да са гъвкави и с възможност на болниците да се разпределят, подчерта той и допълни, че трябва да се даде повече свобода на лечебните заведения и да не се връзват с бюджети. Важно е тези, които лекуват тежки случаи, да получават повече средства. Това е метод, който работи в цяла Европа. Само ние сме на тези пътеки и за това сме на това положение.
Той изтъкна, че е нужно постепенно да се намали действието на клиничните пътеки и да се премине към диагностично свързаните групи. Така пациентът ще може да се лекува от всичко, което боледува. А болницата ще получи пари за това, което е извършила.
Относно парите за здравеопазване в Бюджет 2012, здравният министър подчерта, че заложените пари няма да са по-малко. Ще бъдат най-малкото колкото тазгодишните. Аз казах на финансовия министър, че ще е добър знак и за обществото, ако парите са повече, каза Константинов и допълни, че ще поиска повече средства за спешната помощ и за дежурните кабинети за спешната помощ да са повече, както и отделно перо за профилактика. Профилактиката трябва да е извадена като отделно перо от бюджета, категоричен бе д-р Стефан Константинов, цитиран от Агенция Кросс.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване