10/20/11 23:42
(http://e-vestnik.bg/)

Кандидати мюрета и ментета, и бизнесът с разсейването на гласове

Снимки: Булфото

Цели 25 кандидати за кмет на София. А за президент - 18. Надхвърлят значително броя на основните партии. Кой кой е и защо се кандидатира?
В България в последните години много сериозно се развива бизнесът с разсейването на гласове. Обикновено големите политически сили, които са на власт или губят властта на предстоящи избори, вадят едни пари, плащат на няколко кандидати и маргинални партии, който да се яняг на избори и да оберат няколко хиляди протестни гласа.
За целта се регистрират и партии ментета, наподобяващи по наименование някои от големите. Своеобразен връх в този бизнес бяха изборите 2001 г., когато бяха регистрирани цели пет партии наподобяващи по наименование новата тогава партия НДСВ. И те взеха общо над 6% от гласовете, поради чиста заблуда на гласуващите, още неориентирани в новите наименования и цветове на бюлетини, с линии, без линии. Така ментетата, очевидно платени добре, успяха да осуетят стабилното мнозинство на партията на Симеон и той влезе в коалиция с ДПС, въпреки възможността да състави самостоятелно правителство.
Този бизнес се развива непрекъснато в последните 10 години.
На миналите избори имаше две партии ментета и няколко мюрета (виж тук).
Например “Коалиция за родината” беше менте на “Коалиция за България”, за да разсейва гласове на неграмотни или на недовиждащи пенсионери. И този формация беше много добре платена, на нейни предизборни сбирки се появяваха актьорът Асен Блатечки, Данчо Караджов (от популярната в миналото група “Сигнал”), Митко Щерев (известен на по-старото поколение естраден композитор и музикант), журналистът Мартин Карбовски, Ваня Щерева (авангардна писателка, светска персона от по-младото поколение).

Освен партиите менте, като споменатата коалиция, и НДСО (имитация на НДСВ), имаше още куп партии мюрета, които да разсейват гласове - например Обединение на българските патриоти (бивши военни), различни движения “социалдемократи” (толкова са много, че не можеш да им хванеш края, но на въдицата социалдемокрация винаги се хващат поне 1% от гласуващите), разни национални съюзи, коалиции, обединения, фронтове, движения и т. н.
Повечето от тези партии съществуват от избори до избори, когато заинтересовани политически сили им плащат, за да се явят. На миналите парламентарни избори имаше депозити по 50 000 лв. за партия и 100 000 лв. за коалиция, плюс бариера от 15 000 събрани подписа, за да се регистрираш за изборите. По закон депозитът се губи, ако партия на вземе над 1% от гласовете. Въпреки това се кандидатираха над 10 партии, които не минаха и 1% от гласовете.
Понякога заинтересованите са и бизнес среди, които наливат пари на изкуствени образования, за да попречат на движения, които ще им засегнат интересите, да вземат гласове.
Но има и остра конкуренция между партии за някаква част от спектъра. Например зелените в България са разпарчетосани на тези избори. Явяват се двама зелени кандидати за кмет на София и две листи за съветници. Единият, Андрей Ковачев, е от „Зелените” - нова партия, с по-млади хора в ръководството. Другият е Валентин Симов от Партия на зелените. Това е старата зелена партия на Александър Каракачанов от „Екогласност”, която претърпя множество трансформации и разцепления в последните 20 години. Сега е в коалиция с политически клуб „Екогласност” и една нова „Зелена партия – Българските зелени”, основана от неясни субекти и проявила се на предишните местни избори с доста рекламни материали в кампанията. Човек и да симпатизира на зелените, трудно ще направи избор при това боричкане за зеления цвят.

Голям процент от избиратели отказват да участват в социологически анкети за изборите, а друга голяма част отказват да кажат за кого ще гласуват. Това означава, че резултатите са непредвидими и всеки половин-един процент за някой кандидат е от значение за вторите двама на първия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване