10/21/11 06:17
(http://e-vestnik.bg/)

Социалните мрежи - новото място за политиката

Асошиейтед прес

Водещите компании в областта на социалните мрежи се “сприятелиха” с кампанията за президентските избори през 2012 г. в САЩ до степен, почти невъобразима само преди четири години. Те стават домакини на дебати и спонсорират предизборни срещи на живо с гражданите, като в същото време остават и незаменим инструмент за кандидатите, търсещи връзка с избирателите в интернет пространството.

Гигантите сред социалните мрежи като Фейсбук и Гугъл определят своето участие като гражданска ангажираност, заявявайки, че имат голямо желание да улеснят националния политически дебат и да насърчат хората да гласуват. Но тяхното засилено политическо присъствие идва в момент, когато те, наред с други компании, наемат лобисти, създават политически комитети за действие и грижливо “отглеждат” връзки със законодателите, чиито политически решения засягат финансовото им благополучие.

“Славата - да бъдат възприемани като “мястото за социални контакти”, има огромни икономически последици за тези компании. Докато привидно изглеждат социално активни и ангажирани в демокрацията, те си създават здрави връзки с политическия елит, от който зависи бъдещето им”, казва Хедър Ламар, преподавател по журналистика в университета на Минесота, която изследва политиката в интернет.

Фейсбук, най-голямата и най-влиятелната от онлайн социалните мрежи, този месец създаде политически комитет за действие, който да събира средства за кандидатите. Освен това през първото полугодие на тази година компанията похарчи 550 000 долара за 21 лобисти, които да й помогнат да спечели потенциални законодателни битки относно защита на личните данни, патенти и регулация. Сумата е скромна в сравнение с други компании от нейния мащаб, но със сигурност е почти два пъти повече от 350-те хиляди долара, похарчени от Фейсбук за цялата 2010 г., според Центъра за отговорна политика, който изследва парите и влиянието в политиката.

В същото време Фейсбук засили публичната си роля в президентската надпревара. Заедно с предаването на телевизия Ен Би Си “Среща с пресата” компанията ще бъде домакин на републиканските дебати в Ню Хемпшър дни преди първите в страната първични избори в щата. През април основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг интервюира президента Барак Обама в седалището на компанията в Силициевата долина.

Компанията е вербувала много политически ветерани. Шерил Сандбърг, която е главният оперативен директор на Фейсбук, работеше за Лари Съмърс, министър на финансите при президента Бил Клинтън. Компанията наскоро назначи и Джоел Каплан, бивш съветник по вътрешната политика на президента Джордж Буш, за ръководител на отдела й за публична политика във Вашингтон.

Рекламирането и на двете политически сили помага на Фейсбук да изтъкне своята неутралност. Цветът на сайта е син, но цветът на компанията определено е лилав (смесица от синьо и червено), заяви говорителят на Фейсбук Андрю Нойес (червеният е цветът на републиканците, синият - на демократите).

Досега тази година компанията Гугъл, водещата търсачка в интернет, е похарчила 3,5 милиона долара за лобиране, докато нейният комитет за действие е дарил 345 000 долара за кандидатите през 2010 г. Тя също стана важен играч в президентската кампания, след като през септември заедно с телевизия “Фокс Нюз” беше домакин на диспут между републиканските кандидати и планира още един заедно с местна обществена телевизия и вестник “Де Мойн реджистър” преди първичните избори в Айова.

Платените политически реклами в Гугъл, станали популярни още през 2008 г., отбелязаха бум през 2010 г., след като стратегическата употреба на Гугъл от републиканеца от Масачузетс Скот Браун спомогна за изненадващата му победа на извънредните избори за мястото на покойния сенатор демократ Тед Кенеди.

Гугъл, също като Фейсбук, не иска да хората да смятат, че има партийни пристрастия. Нашите продукти не са политически, те само осигуряват на гласоподавателите достъп до информация, заяви говорителят Джейк Парило.

Ютюб, популярният сайт за споделяне на видеоклипове, чийто собственик е Гугъл, също засили своята политическа активност. Компанията пусна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване