10/21/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Ще се възроди ли Нубия след революцията в Египет?

ДПА

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Въпреки че площадът Тахрир в Кайро беше епицентърът на народния бунт, свалил бившия президент Хосни Мубарак по-рано тази година, неговият революционен дух достигна древния град Асуан в Горен Египет и окуражи предимно нубийското му население да настоява за своите, както смята то, исторически права.

“И Асуан имаше роля в революцията на площад Тахрир, тъй като група местни жители от Асуан поддържаше контакт с младежите революционери в Кайро”, каза за ДПА Халаф Ахмад Аллах. Както и в други египетски градове, и в Асуан имаше протести и демонстрации против Мубарак за по-добри заплати и условия за живот.

Въпреки това голяма част от нубийците, които не са повече от 1 процент от 80-милионното население на Египет и зависят предимно от земеделието, свързват социалните си нужди с проблема за земята и искането да се завърнат и да живеят близо до древните си земи, които сега са наводнени от асуанския язовир.

Седмици преди свалянето на Мубарак нубийци направиха лагер на главния площад в Асуан с искания да им бъде позволено да се заселят отново на юг от Асуан на бреговете на изкуственото водохранилище на езерото Насър, наричано преди Нубия. “Революцията в Египет предостави на нубийците възможността да подновят исканията за своите права за земята и ние се надяваме да извлечем ползи от целите на революцията”, каза Ахмад Аллах, който е координатор за независимото Народно движение за развитие на Асуан.

Но според хотелиера Мохамед Махмуд “революцията в Асуан беше ограничена, Асуан е известен като спокоен град и ние (нубийците) не се интересуваме много от политика”. Вероятно това се дължи на предимно “племенния характер” на града, смята Аллах, и на постоянния стремеж да се запазят нубийският начин на живот, идентичност и език.

От началото на 20-и век животът на нубийците е свързан с преселването от техните земи близо до по-малки асуански язовири, построени по време на британската колонизация на Египет. Най-голямото преселение обаче настъпва през 1964 г. с изграждането на големия язовир - мащабен национален проект за модернизация, построен от популисткия президент Гамал Абдел Насър, починал през 1970 г.

Повечето от 50-те хиляди нубийци са преселени на 45 километра надолу от Асуан по реката и между три и десет километра от Нил, близо до областта Ком Омбо или както е известна местността от тогава - “Нова Нубия”. Именно тук призивите за заселване в плодородните земи зад големия язовир са най-настоятелни.

Ахмад Аллах, пушейки наргиле, припомня, че “компенсацията беше само символичен жест. Нубийците не бяха компенсирани за домовете си или за земите си.” Според местните жители крайбрежната земя зад езерото Насър е била продадена на чужди и египетски инвеститори.

“Но след революцията нещата трябва да се променят. Ние искаме цялата тази земя да ни се върне”, каза Ахмад Аллах. Подобно на много местни хора той гледа скептично на противоречивия мегапроект на Мубарак в областта Тошка в Югозападен Египет. “Това ще доведе до допълнителна фрагментация на нубийското население”, добави той.

Началото на проекта на стойност 70 милиарда долара, който се очаква да бъде завършен през 2017 г., беше поставено в ерата на Мубарак с предизвикалата много спорове продажба на земя на инвеститори от Персийския залив. Обявената цел на проекта Тошка е да се създаде втора Нилска долина и да се намали напрежението от струпването на населението в многовековната Нилска долина, където в радиус от 12 мили от реката живеят 95 процента от населението на Египет.

Нубийците категорично не желаят да бъдат заселени в Тошка и да се откажат от древните си земи. През април лидери на нубийската общност изпратиха делегация в Кайро, която да обсъди техните искания с египетския министър-председател Есам Шараф, след като той ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване