10/23/11 20:42
(http://www.klassa.bg/)

Дълги опашки принудиха избиратели да се откажат от правото си на глас

Дълги опашки от избиратели се извиха вчера късно след обяд пред секционните избирателни комисии в цялата страна. Заради големия брой граждани, желаещи да упражнят правото си на глас, Централната избирателна комисия (ЦИК) удължи изборния ден с един час - до 20.00 часа. Решението беше взето заради повишената избирателна активност и постъпилите жалби и сигнали за висок брой избиратели, намиращи се пред изборните помещения, за които съществува вероятност да не могат да упражнят конституционно гарантирано активно избирателно право, обясниха от ЦИК. Оттам предвидиха и възможността на отделни места да се гласува до 21 часа. В тези случаи член на секционната избирателна комисия трябваше да събира документите за самоличност на избирателите, които се намираха пред изборното помещение към 20 часа и все още не бяха упражнили правото си на глас. От ЦИК уточниха снощи, че до гласуване ще бъдат допуснати единствено тези хора.
Вотът за държавен глава и местна изпълнителна власт мина бавно и отегчително заради тромавата и усложнена процедура. Хората се разписваха в два списъка - веднъж за президент и след това за местни избори. В тъмните стаички пък се попълваха три бюлетини - една за президент, една за общински съветници и една за кмет на населеното място. Допълнително забавяне предизвика и мудността на служителите в някои секционни избирателни комисии. В Хасково до забавяне се стигнало заради изчерпани бюлетини и спиране на изборния процес до доставянето на допълнителни количества. Друг проблем там бил включването на голям брой избиратели в забранителните списъци, въпреки че някои от тях са били преди десетина години на работа в чужбина и оттогава са в България. Масово граждани се оплакаха, че имената им липсват в изнесените пред секциите списъци. В много населени места, като Благоевград и Ямбол, отегчени и изнервени българи се отказаха да пуснат гласа си. В някои населени места пред секционните избирателни секции се чакаше по 30-40 минути. Желаещи да гласуват в Сливен пък висяха чинно средно около час и половина, за да стигнат до урните. От социологическите агенции се оплакаха, че са работили при изключително тежки условия и са регистрирали масов отказ на гражданите да участват в екзитпол. Недоволство придружи и гласуването в Истанбул, където също се образуваха огромни опашки. Там изселниците роптаеха, че чакат с часове, без да гласуват.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване