10/23/11 20:40
(http://www.klassa.bg/)

Йорданка Фандъкова печели в София от първи тур

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели кметските избори в София от първи тур, показаха прогнозните резултати към 20 часа вчера вечерта. Според екзит половете тя е получила малко над 50% от доверието на гласувалите в столицата, а основният й опонент Георги Кадиев – малко над 22%. Кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков пък е бил подкрепен от около 12%.
Резултатите от екзит пола дадоха прогнозни 3,2% за Николай Пехливанов от „Атака“ и около 2,7% за Владимир Каролев от НДСВ.
Към 17 часа избирателната активност в София достигна 33,60% на местния вот, съобщиха от Общинската избирателна комисия.
„В София трябва да се продължава със същото темпо, дори по-ускорено навсякъде – в инфраструктурата, образованието, зелената политика, здравеопазването“, каза Йорданка Фандъкова вчера сутринта малко след като гласува в 47-о СОУ в квартал „Иван Вазов”.
На въпрос ще има ли промени в екипа си след изборите, тя заяви: „Нека да видим какви ще са резултатите. Хората ще кажат кой ще е на „Московска” 33 и тогава вече ще мислим и ще говорим за екипа”.
Още преди да станат ясни резултатите от изборите Фандъкова коментира, че корупцията в София се бори само с контрол и проверки, а не със слухове и насаждане на настроения.
„Аз лично съм показала, че правя проверка при всеки конкретен сигнал. Дала съм на прокуратурата вече сигурно четири или пет конкретни проверки на знакови общински дружества”, уточни тя.
На въпрос дали промените в София не се случват прекалено бавно, Йорданка Фандъкова заяви: „Много по-бързо ми се иска и на мен. За съжаление, не става с магическа пръчка. Тук в училището гледахме рисунки на Малкия принц – това става в приказките, в живота се изисква време”.
Всеки измамен глас е удар срещу истинския избор на хората. Това каза пред журналисти кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев. Той дойде със семейството си, за да гласува в 81-во СОУ „Виктор Юго” в столичния квартал „Младост”. Кадиев заяви, че си е пожелал две неща в тази кампания. „Първо – да изляза от нея такъв, какъвто съм влязъл – нормален човек, и мисля, че успях да го направя. И второ – най-после, след като 20 години България гласува за политици, които да я изкарат от кризата и да поемат отговорността вместо тях, сега се надявам хората да гласуват за политици, с които те заедно ще управляват този град и тази държава”, посочи Кадиев.
Избирателната активност се очертава да бъде много висока, обясни кандидат-кметът. Той напомни, че през 2009 г., когато е бил кандидат за кмет, активността е била само 23%. „Искам, ако и когато бъда избран за кмет на София, да бъда избран с гласовете на много хора, а не с гласовете на половината от 23%“, заяви червеният кандидат-кмет. Кадиев не можа да обясни факта, че името му липсва в изнесените избирателни списъци. „Очаквам големи изборни измами от по-сериозен тип – купуване на секционни комисии, подмяна на цели чували с бюлетини, и то особено в по-малките населени места. Моят късмет е, че София е голям град, където дори и човек да купува някакви гласове, те влияят относително малко на крайния резултат.
„Гласувах за това, което иска моето поколение, а то иска вече страст и постоянно усилие. Не иска политически картели, не иска подмяна на действителност, не иска фасадна демокрация. Борбата за нормалност никога не свършва, за това гласувах. Притеснен съм, че процесът за гласуване е доста сложен за хората, не беше обяснен достатъчно“, каза кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков, който гласува в 122-ро училище „Николай Лилиев“.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване