10/23/11 20:39
(http://www.klassa.bg/)

МВР образува досъдебни производства за изборни нарушения

Досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в София, Пловдив, Смолян, Тополовград и Ботевград, съобщи вчера МВР. Проверените сигнали от полицията са общо 100 към 15 часа. По девет от тях са съставени актове за административни нарушения, а изготвените и връчени по Закона за МВР протоколи са 27. Междувременно дълги опашки за гласуване се извиваха почти навсякъде пред секционните избирателни комисии в страната, а хората недоволстваха, че гласуването върви бавно и доста продължително. Мнозина бяха принудени да чакат по 30-40 минути на опашка, преди да пуснат бюлетината.
Предизборна агитация, печатни грешки в бюлетините и проблеми, свързани с легитимирането на застъпниците в избирателните секции, бяха сред най-честите сигнали за нарушения, които постъпваха през целия ден в ЦИК. Жалби подаваха и основните играчи във вота. ГЕРБ изпратиха близо 40 жалби, от БСП съобщиха за над 100.
Управляващите внесоха сигнал и срещу лидера на социалистите Сергей Станишев за нарушаване на Изборния кодекс, упреквайки го, че е провел негативна предизборна агитация срещу тях. От своя страна Младен Червеняков, член на националния предизборен център на БСП, обяви, че „ако продължават нарушенията и с изборните резултати, това ще бъде достатъчно основание за искане за касиране на изборите“. Жалба срещу Христо Стоичков пък подадоха кандидатът за кмет на София от НДСВ Владимир Каролев и кандидатът за президент Меглена Кунева. Според тях бившият футболист си е позволил в предаване по Нова телевизия да проведе „негативна, обидна и невярна кампания" в деня за размисъл.
Междувременно шефът на "Охранителна полиция" Милчо Енев обобщи три типа сигнали, върху които работят МВР и прокуратурата - едните, свързани с нарушения на обществения ред, вторите - за престъпления спрямо Изборния кодекс, и такива, които са били за нарушения на други закони. 444 души са регистрирани на един адрес в една от избирателните секции в 16-о училище в жк "Надежда 1“, съобщи БНТ.
В община Хисаря пък бил получен сигнал за коза агитатор. Четириногото преминало през центъра на село Ново Железаре, като от едната страна на гърба му е бил изписан номер на бюлетина на кандидат за общински кмет, а от другата името на една от партиите, участници в изборите.
30 души пък се оплакали от алергия, причинена от изборните книжа. Проблемът възникнал във Велико Търново. Реакциите се дължали на чувалите за съхраняване на бюлетини.



111 секции в чужбина
111 секции бяха отворени за българите в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи. До към 15 часа над 14 500 български граждани бяха пуснали бюлетина за президент и вицепрезидент. По данни на Външно най-много българи са гласували в Турция - около 6000. Във Франция и Германия нашите сънародници протестираха, че не били открити достатъчно избирателни секции. В Германия има разкрити само три изборни секции - в Берлин, Бон и Мюнхен. Едва 14 секции бяха открити в САЩ, като те се намираха в Чикаго, Ню Йорк, Вашингтон, Атланта, Филаделфия, Тампа, Орландо, Маями, Лас Вегас, Атлантик Сити, Лос Анджелис и Бостън.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване