10/23/11 23:11
(http://e-vestnik.bg/)

Сайт прави карта със снимки на изборните нарушения. Плакати на ГЕРБ навсякъде

Кметът на община Ботевград, кандидат от ГЕРБ, е поставил свой билборд на сградата на общината и използва общинския вестник за своя агитационна трибуна. Агитира със средства на общината - се казва в сигнала до сайта. Снимка: fairelections.eu

Най-много снимки с нарушения на изборите, получени в интернет сайта fairelections.eu, са за ГЕРБ. Накичени плакати на ГЕРБ на всякакви забранени места, а в Троян на първокласниците раздадени книжки с приказки, с послание и снимка на кмета от ГЕРБ на втора страница.
Блогърът Боян Юруков, програмист, който живее в Брюксел, помага на неправителствената организация Институт за развитие на публичната среда (iped-bg.org/bg) да открие сайта fairelections.eu.


(Юруков направи и сайта crime.bg, в който граждани подават сигнали при криминално нарушение в определен район - виж тук, също и сайта за изчезнали хора lipsva.com. Виж и интервю с Юруков тук).
На президентските и местни избори първия по рода си и изграден по изключителна технология сайт „Честни избори” се превръща в инструмент за измерване на честността на изборите. Този сайт е вид гражданско оръжие. Подобна платформа може да просъществува благодарение на гражданското съзнание и съвест. Нередностите се докладват лесно от потребителя – чрез мейл, чрез „Фейсбук” или„Туитър”. При подаване на сигнал се изисква да се посочи къде, какво и кога се е случило нарушението. Анонимността е гарантирана, като подалият сигнал изпраща име и телефон, достъпни само на модераторите и необходими според думите им в някои случаи за доуточняване на информацията.
В техническо отношение сайтът “За честни избори” се задвижва от платформата Ушахиди (пр. от суахили „свидетелство”), създадена от група доброволци в Кения след силно оспорвани от опозицията президентски избори през 2007 г. Платформата е изградена на принципа „crowd sourcing” (букв. - източници от масата),  според който данните се набират от гражданите, т. е. информацията е без посредници на съдържанието и е от „първа ръка”. Системата се използва от години по цял свят. Както обяснява Боян Юруков, цялата информация се визуализира под формата на карта, или се структурира на даден признак, като например тежест или вид на престъплението. Към сигналите могат да се добавят снимки, клипове, адрес, коментари и т.н. Информацията на сайта е структурирана, чрез графики, снимки, карти, таблици.

Табела за населено място, облепена с плакати на Плевнелиев. Снимка: fairelections.eu

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване