10/23/11 21:31
(http://www.klassa.bg/)

Срив за „Атака“ на президентския вот

Срив за „Атака“ сочат предварителните резултати от президентския вот. Волен Сидеров, лидерът на националистическата партия, събра едва 3,6% от гласовете на българите. На предишните избори за държавен глава той се яви на балотаж с Георги Първанов и спечели 24%.
Името на новия президент на България ще стане ясно след седмица, показват първите резултати от екзитпола за президентския вот на „Галъп”, обявени по bTV вчера малко след 20 часа. Битката за „Дондуков” №2 ще се реши на балотаж между Росен Плевнелиев, за когото според агенцията са гласували 41,1%, и Ивайло Калфин, подкрепен според предварителните резултати от 26,8%.
На трето място според прогнозите на „Галъп“ е Меглена Кунева - с подкрепа от 15,6%. Анализаторите очакваха разликата между Кунева и Калфин да е много по-малка. Първият български еврокомисар изостава с около 11% от кандидата на левицата.
За Волен Сидеров са гласували близо 4%, а за кандидата на Синята коалиция Румен Христов – 2%.
От общо 18-те кандидати за президентския пост 7 събират основния процент от вота на избирателите. До първата петица, но с много по-нисък резултат се нарежда Атанас Семов от РЗС – с 1,7%.
Сходни резултати дава и „Сова Харис“. Според прогнозните данни на агенцията Росен Плевнелиев и Маргарита Попова събират подкрепа от 48,8%. Ивайло Калфин и Стефан Данаилов печелят 27% от гласовете, а независимите кандидати Меглена Кунева и Любомир Христов - 15,1%. Волен Сидеров получава – 3,6% подкрепа, Румен Христов от Синята коалиция – 2,5%, а Атанас Семов (РЗС) – 1,9%
Според „Алфа рисърч“ 40% от гласувалите са подкрепили Плевнелиев, 30% са гласували за Калфин, а за Кунева – 14%. Предварителните резултати на агенцията дават 4% за Волен Сидеров, 3% за Румен Христов и 2% за Атанас Семов.
МБМД дава прогнозни резултати от 39% за Плевнелиев, 26,7% за Калфин и 17% за Кунева.
Волен Сидеров и Павел Шопов от "Атака" пък са събрали 4,2%, синият кандидат Румен Христов – 2,5%, а Атанас Семов от РЗС – 1,2%.
Така интригата между стигналите до балотаж Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин се подклажда и от това, как ще се разпределят гласовете на хората, подкрепили Меглена Кунева. Според социолозите скрит „резерв“ за двойката Ивайло Калфин и Стефан Данаилов има сред симпатизантите на ДПС, за които прогнозите сочат, че ще бъдат по-активни на втория тур.
Към края на изборния ден по данни на ЦИК към 17 часа избирателната активност в страната е била малко над 40%. От комисията се въздържаха от точни данни за активността на изборите поради факта, че не всички протоколи бяха пристигнали за обработка, а към 20 часа снощи изборният ден на някои места все още не беше приключил.
Според политиците обаче част от предварителните изборни резултати могат да изглеждат различно, след като бъдат обявени официално окончателните данни на социолозите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване