10/24/11 01:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кой какво губи и печели от изборните резултати? (И правилният избор на читателите на e-vestnik)

Борисов на пресконференция на ГЕРБ обяви голяма победа за партията си, но не беше в много възторжено настроение. Снимка: от екрана

Почти нищо изненадващо нямаше на изборите, освен високия процент за Светльо от „Хиподил”, който изпревари някои професионални политици и е близо по резултат до Синята коалиция.
Предвижданията на социолозите почти се сбъднаха, с неголеми грешки. Резултатите са 40 на 28 на 13 процента. А повечето предвиждания бяха 37-45 на 27-33 на 8-13 процента. Някои социолози надуваха процентите на Плевнелиев на първи тур, но това е от натегачество, а не поради грешка.
Грешките са допустими, макар че може да се дължат на страха у част от избирателите, които лъжат при анкетите или въобще не искат да ги анкетират.
Да, страх имаше, особено в провинцията, по малките градове и села. И купуване на гласове имаше. Сега е рай за купувачите на гласове. Народът е обеднял, ромите са все по-необразовани поради липса на политика от държавата и т. н. Кой купува? Интересен въпрос. Който може. Но очевидно е, че парите са у властта…
Изборите ще се запомнят и с големи опашки и неразбории. Наистина такива избори досега за 20 години не е имало. Факт, който не може да го отмени това, че го казват Станишев или Калфин.
И куп изборни нарушения имаше, много от които от управляващата партия. Общински служители обикаляли магазини и заведения, и искали от стопаните да лепят плакати на ГЕРБ по витрините. Тон за нарушения даде самият премиер, като след гласуването в Банкя обяви пред журналисти, че партията му води убедително.

Нищо неочаквано нямаше и за кметове. Както предвидихме в e-vestnik, мнозинството софиянци ще си предпочетат Фандъкова, въпреки ужасяващата корупция в общината и драстични примери от София (виж тук). Социологическите проучвания показват, че 76% от софиянци смятат, че в общината има корупция, но иначе си харесват Фандъкова - приветливата учителска фасада на големия грабеж на София. Все пак тя слиза доста надолу в процентите от гласовете - от 67% на предишните избори, сега е около 50%. Тоест - на следващите избори няма да е тя.
В Бургас си избраха за втори път на първи тур кмет, който е осъждан за контрабанда. Като Борисов и той има тъмно минало, но е пич. И т. н.
По селата пък е ужасно. Емисари на ГЕРБ са обикаляли с черни джипове, ей така, да покажат присъствие и да стреснат малко простите хорица, за да се уплашат и изберат някой местен герберски бабаит за кмет.
А нечестният натиск на медии в полза на ГЕРБ и вулгарни клеветнически кампании срещу кандидати като Кунева са цяла отделна тема на разговор (виж малко примери тук).

Кой ще стане президент? Преднината на Плевнелиев е значителна, но Доган даде заявка, че ДПС сега чак ще излезе да гласува. И дори не всички от ДПС, а едни 300 000 гласа да се прибавят към Калфин, изборните резултати могат да се обърнат. Но по-вероятно е Плевнелиев да спечели.
Изборът му няма да е нещо трагично. Да, Борисов иска цялата власт, тика България към руския путински модел. Но у нас президентът има почти само представителни функции. В страни с подобни конституционни права за президент (Италия, Германия), той се избира от парламента, а не пряко.
У нас се създава излишно напрежение.

Голяма положителна роля изигра кандидатурата на Кунева. И двете водещи партии .- ГЕРБ и БСП имаха затруднения с избора на кандидат за президент и се бавиха дълго с него. Заради Кунева ГЕРБ се принудиха да извадят добри кандидати. За съжаление сполучливи министри бяха отстранени от правителството. Там не остават много компетентни хора. Но утре няма чак да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване