10/24/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Хакери са ощетили британската икономика с 27 млрд. лири

Хакери от чужди държави и корпорации отнемат бизнеса на британски компании и са стрували на икономиката 27 милиарда лири, съобщи "Дейли телеграф".
Генерал-майор Джонатан Шоу, шеф на програмата за киберсигурност в Министерството на отбраната, заяви за изданието, че кибератаките са най-голямата заплаха за националната сигурност и че от британски фирми често се краде ценна търговска информация от техни чуждестранни конкуренти. Например наскоро фирма в Уорингтън, графство Чешир, разработила революционна перка за вятърни турбини, бе разорена, след като хакери откраднали проектите й и произвели по-евтина версия на изобретението. Според ген. Шоу Великобритания ще загуби позицията си на една от водещите производителки на високи технологии, ако компаниите не подобрят киберсигурността си.
"Най-голямата заплаха от кибератака за страната не е за военните, а за икономиката", заяви ветеранът от войната в Ирак. "Киберзаплахата може да засегне всеки, затова трябва да предприемем мерки, за да се защитим от тази опасност", добави той.
Миналата седмица се оказа, че нова версия на вируса Stuxnet, който повреди иранската ядрена програма, е насочена към европейски фирми, които играят основна роля в индустрията, свързана с ядрената енергия. Вариант на вируса Duqu е насочен към софтуера, контролиращ атомните централи и подобните съоръжения в Европа. Според ген. Шоу китайците представляват най-голямата киберзаплаха и редовно се целят в британски компании и правителствени институции, за да се сдобият с ценна информация.
Елементарни стъпки, като редовна смяна на паролата на компютъра или проверка на софтуера му, могат да предпазят от подобни атаки. "80% от британските киберпроблеми са причинени от това, което наричам лоша киберхигиена", заяви Шоу. "Много от тях могат да бъдат предотвратени, ако киберхигиената ни беше по-добра", добави той. Кабинетът на Острова инвестира 650 милиона лири допълнително за разработването на "спирачки" на враждебните вируси. Ген. Шоу заяви, че Великобритания трябва да вземе пример от Китай, където правителството въвежда програми в училищата, за да обучава бизнеса да се предпазва от кибератаки.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване