10/25/11 17:13
(http://www.klassa.bg/)

40 пъти повече пари по ОП „Конкурентоспособност“ са стигнали до фирмите

През последните две години до бизнеса са стигнали 40 пъти повече средства по оперативна програма „Конкурентоспособност“, обяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Истинската конкурентоспособност на икономиката се постига чрез фокус върху „умен“ растеж, коментира зам.- министър Евгени Ангелов.
Според Трайков България е единствената страна - член на ЕС, която чрез оперативна програма „Конкурентоспособност“, управлявана от МИЕТ, предвижда използване на пълен набор капиталови инструменти за всеки етап от жизнения цикъл на компаниите – от ранната им фаза на развитие до капиталите за експанзия и мецанин финансиране в по-зрял етап, когато бизнесът расте. Инициативата JEREMIE стана истински иновативен инструмент за финансов инженеринг, каза още министърът. Вече са създадени 3 фонда за дялово участие, за които са избрани мениджъри - за рисков капитал, за растеж и мецанин. В следващите месеци те ще инвестират в различни компании общо 150 млн. лв. по оперативната програма и привлечен ресурс. За всяко евро, отпуснато от фонда, се добавят 2.25 евро частни капитали. Трайков обяви, че в началото на 2012 г. ще заработи и още един специфичен фонд по JEREMIE - за нововъзникващ бизнес (seed capital). Той ще е с капитал от 20 млн. евро и в момента тече процедура за избор на мениджър за него.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване