10/25/11 20:41
(http://www.klassa.bg/)

49% от британците са за излизане от ЕС

70% от британците искат да се проведе вот за членството на страната в ЕС, а 49% от тях биха гласували за излизането на Великобритания от съюза, съобщи "Гардиън". Това става ясно от проучване на ICM. По телефона са били интервюирани 1003 възрастни между 21 и 23 октомври. Има ясно мнозинство в страната от всички социални класи и религии, което е за референдум по въпроса. По-голям процент консерватори (71%) се застъпват за гласуване в сравнение с поддръжниците на лейбъристите (65%). Като цяло само 23% от запитаните са против референдум ,"който трябва да попита британските граждани дали Обединеното кралство да остане в пределите на ЕС или не“.
Проучването се появи в момент, когато премиерът Дейвид Камерън преживява най-големия бунт в британския парламент. В понеделник вечерта Камарата на общините се произнесе по предложението на 81 представители на консерваторите за свикване на референдум за съдбата на членството на Великобритания в ЕС. Предложението за референдум бе отхвърлено с 483 "против" срещу 111 гласа "за". 15 депутати от торите са се въздържали при вота, което означава, че премиерът не е успял да убеди повече от половината от поддръжниците си да подкрепят позицията на кабинета да няма референдум.
Според данните от проучването на ICM в позицията "за" или "против" еврочленството се наблюдава ясно възрастово разграничение. Само 28% от младите (между 18 и 24 години) са казали, че ще дадат вота си за напускане на ЕС, докато при запитаните над 65-годишна възраст този процент нараства до над 63%.
Проучването показва и че евроскептиците отстояват по-твърдо позицията си от еврозастъпниците. От 40-те % от тези, които биха гласували за оставането в ЕС, 23% заявяват, че определено биха гласували, а 18% вероятно биха го направили.
Признавайки, че реформи в ЕС са необходими, вицепремиерът Ник Клег заяви, че Великобритания не може сама да промени Европа, а се нуждае от съюзници.
Запитан относно резултатите от проучването, Клег казва: "Аз винаги съм бил застъпник на това да се проведе гласуване, ако има предложение на масата, засягащо прехвърлянето на значителна част от въпросите за суверенитета и политиката от нашата държава към Брюксел, но сега не е моментът".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване