10/25/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

България е в челото на Европа по разпространение на проститутки

България се намира между 3-то и 5-о място в Европа по разпространение на проститутки. Това съобщи вчера Стефан Попов от фондация „РискМонитор". Според проучване на организацията „най-древната професия“ е изключително разпространена у нас и по всяка вероятност е над средните нива в Европа. „Тя обаче не е и не може да бъде "свободна професия", тъй като се управлява в над 90 % от криминални мрежи. В много отношения България може да се конкурира с Русия и Украйна“, обобщиха от „РискМонитор“.
1326 човека са се занимавали с проституция по данни на МВР за 2010 г. Според докладите на неправителствените организации обаче те са между 5000 и 8000. Около 80 на сто от тях са в най-ниския слой на проституцията – уличната, където тарифите им се движат между 10 и 30 лв. Сумата е за един клиент, а дневният доход може да достигне 120 лв., защото средно те имали по шестима клиенти, сочат анализите на организацията. Тарифите в средния слой – т.е. тези, които „упражняват професията“ в закрити обекти, е между 40 и 60 лв., като може да достигне и до 100 лв. на клиент. Дневният оборот на проститутка в подобен тип заведение достигал около 240 лв. Според изчисленията на организацията средният оборот на хората, занимаващи се с това, на ден бил около 180 лв. „Ако той се умножи по броя на проституиращите между 5 и 8 хиляди души, ще получим, че секспазарът у нас прави оборот между 900 000 и 1 440 000 лв. Ако се приеме, че проститутките у нас работят средно по 300 дни, то годишният оборот излиза между 270 млн. лв. и 430 млн. лв.“, сочат изчисленията на неправителствената организация.
Според изводите на „РискМонитор“ обаче не е възможно да се провежда публична политика, защото решаването на проблема с проституцията минава през решаването на проблема с криминализацията. „Дори да се легализира, драматичен ефект за икономиката или бюджета няма да има“, категорични са от фондацията. Техните наблюдения показвали, че повечето проституиращи са против идеята „да излязат на светло“ на трудовия пазар и макар и вече да има предвиден патентен данък, единици били тези, които го плащали.
Препоръката към изпълнителната власт се отнася до преустановяване на наказателното преследване на проституиращите лица за безделничество. Както и да бъдат обучени полицейските служители в промяна на отношението към проституиращите като към престъпници.
Обществените нагласи на 56 % от българите у нас определят проституцията като неморална дейност. За 23 % обаче това е професия като всички останали. Само 18 % определят проституцията като престъпление.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване