10/25/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Гръцката криза според карикатуристите

Асошиейтед прес

Древните философи имаха своя златен век. Сега е ред на карикатуристите от гръцките вестници. Икономическата криза, която заплашва да се превърне в глобална, предлага широко поле за изява на сатириците, които имат талант за язвителни образи или коментари.

Карикатуристите изобразяват гръцката криза като Титаник - този вечен символ на катастрофа; гръцките лидери - като клоуни, които биват защитавани от тълпата от полицаи-роботи с противогазови маски и палки; а обикновените гърци - като просяци, зависещи от милостинята на дебели котки с цилиндрови шапки, олицетворяващи международните кредитори.

“Лошите времена са добро време за карикатуристите”, заяви Мария Цабура, карикатурист в гръцкия вестник “Прото тема”, която разглежда хумора като форма на протест, а понятието “по-малкото е повече” като наръчник за своите жертви на обстоятелствата, чиито крайници са разхвърляни наоколо като разпарчетосана детска кукла.

Рязката икономическа промяна в Гърция се отразява почти на всички, включително и на журналистите, сред които и на карикатуристите, отразяващи възмущението и гнева на народа вследствие на намалените заплати и придобивки, по-високите данъци, сменящите се позиции на политиците и строгите нареждания на чуждестранните кредитори.

Гръцките карикатуристи изобразяват всеки евентуален виновник с прецизността на хирургически скалпел или още по-добре казано - с оръжието на убиеца. Понякога те дават воля на безгрижни саркастични пориви, които изтръгват усмивка или кикот.

Те обаче не го правят само за популистки смях в блоговете и вестниците. Става въпрос за сериозен социален коментар на хора, които се опитват да очертаят изхода от кризата. Някои така загубиха работата си. Както написа в и-мейл Димитрис Георгопалис - счетоводител на гръцката Асоциация на карикатуристите: “Ние не сме случайни наблюдатели. Ние живеем и работим в тази ситуация, която влияе на работата ни”.

Техният труд отразява едно поляризирано общество. Карикатуристът Тасос Анастасиу наскоро бе освободен от вестника “Та Неа”, привидно по икономически причини. Той посочи в писмо до съюза на журналистите, че е бил уволнен, защото е критикувал силно правителството.

Атинският музей “Бенаки” бе домакин на изложба на карикатури за кризата на 24 членове на неправителствена организация, която продаде тениски с карикатури, за да покрие разходите. Изложбата приключи в началото на този месец.

“Знам какво гърците са направили неправилно и зле, но на този етап, не става въпрос само за гърците. Ние сме част от нещо по-голямо. Ние не сме проблемът, ние сме част от проблема. Цялата тази криза идва от банките. Можехме да предотвратим някои неща”, смята Цабура, която рисува и комикси за детски книжки.

Размишлявайки за огромния дълг на САЩ и за финансовата нестабилност на Италия, тя предположи, че нейните сънародници се използват за отвличане на вниманието или като изкупителна жертва: “Слава Богу, че сега имат Гърция. Не казвам, че това е извинение”.

Цабура използва също игра на думи. Една карикатура олицетворява човешко тяло, разделено на пет части със стрелки, показващи всяка част като “dosi” или “транш” на гръцки. Терминът се отнася до спасителните траншове от европейските кредитори и Международния валутен фонд, които поддържат платежоспособността на Гърция, въпреки че карикатурата загатва, че това е съсипало гръцката психика.

Друга карикатура показва вдигнати ръце с разперени пръсти в традиционния гръцки обиден жест, известен като “moutza”, който често може да бъде видян при протестите пред сградата на парламента в центъра на Атина. Изображението се отнася до “moutza-xedin”, нещо подобно на “муджахидин” или мюсюлманските борци, които се занимават с нещо, за което вярват, че е свещена борба.

“Това е нещо, което принуди хората да изберат страна. В момента ние не просто наблюдаваме. Ние ставаме по-активни”, заяви карикатуристът Спирос Дервениотис. Той посочи, че е бил освободен през лятото от вестника “Сити прес” поради икономически причини, но разчита да си намери работа в хумористичните или в чуждестранните издания.

Едно от неговите изображения илюстрира ...

Публикувана на 10/25/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12970/gratskata-kriza-spored-karikaturistite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване