10/25/11 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Иванка Печева, управител на „Бикомед“ ООД : С DHL праткитe ни пристигат при клиента в посочения ден и час

Иванка Печева е едновременно акушерка и икономист. По първата си специалност е работила в болница „Тина Киркова“ сега „Света София, а по втората в „Аптечно обединение-София“, „Респром“ и Телефонния завод. През 1996 година основава компанията „Бикомед“, чиято основна дейност е внос и производство на хирургически консумативи.



- Г-жо Печева, какво отличава търговците на хирургически консумативи от останалите?
- Отличава ни спецификата на продукта, който предлагаме. Този продукт изисква много бърза реакция. Понякога се налага да се реагира за минути. Няма ден и няма нощ. По което и време да позвънят нашите клиенти, трябва да реагираме и доставим в държавна болница или частна клиника поискания консуматив. Ние сме ангажирани с проблемите на нашите клиенти и те знаят, че могат да разчитат на нас. Това е основната разлика с останалите.

- Какви са тенденциите във вашата пазарна ниша?
- Не са много добри. Много е труден пазарът в момента, защото финансовата дисциплина на болниците не е добра. Нашите партньори са от чужбина и не можем да си позволим да бъдем некоректни с тях, но към нас болниците не се държат по същия начин. Законът за обществени поръчки, който действа в момента, не е пригоден за здравните заведения. Той е направен за друг тип дейност. При нас, в медицинската сфера, фирмите издържат болниците. Ние доставяме стоката. Опитваме се да сме етични към чуждестранните си партньори, обаче партньорите ни в България не са етични спрямо нас. Всички знаят, че всъщност медицинските фирми са тези, които помагат на здравеопазването, а не държавата. По договор е записано, че дължимите суми за доставените консумативи трябва да се изплатят след определен период от време, но този период от време се увеличава неколкократно, а нас банките не ни питат дали са ни платили болниците или не – те си прибират лихвите. И ние сме длъжни някак да оцеляваме. Става една непрекъсната въртележка от срещи и разговори с ръководствата на болници. Никой от нас не е осъдил болница. Мъчим се да сме етични, но е много трудно. Проблемът е, че сме много неравнопоставени с болниците. На практика нямаме право да променяме и обсъждаме договора, който подписваме с тях. Той ни се дава в готов вид и е изцяло в интерес на отсрещната страна. Забавянията в плащанията в някои случаи са повече от година. От 2010 година насам става все по-трудно и по-трудно.

- Как може да се реши този проблем?
- Трябва да работим при чисти правила, което значи фиксиран срок, договорни отношения, които се спазват. Законово не сме поставени на равна основа и нищо не можем да договорим.

- В тази неблагоприятна среда вие разчитате предимно на партньорите си?
- Ние сме контрагенти на няколко големи фирми като „АЛКОН Фармасютикълс“, 3М, „Кетгут“, ТНИ, „Машиа Брунели“, Кей Си Ай и други. Работим със специални преференциални цени за българския пазар, които са по-ниски от цените в Европа. Държим голяма складова наличност за спешните неща. Решихме, че вместо да развиваме собствена логистика, е по-изгодно и по-добре да работим с куриерска фирма. Доставките в София ги правим директно, а за тези в страната използваме DHL. В началото сме ползвали и други куриерски фирми, но не останахме доволни от условията, които те ни предлагат. Това, което ни се предлага като услуги от DHL, го няма като опция при останалите. Те са единствените, които ни гарантират, че за основните градове в България пратката ни пристига при клиента в посочения ден и час и е първа на желаното от нас място. Никой друг куриер в момента не ни предоставя подобна услуга. Не е имало пропуски, а ние имаме всекидневни пратки, които варират от 0,5 до 30 килограма.

- Какви са конкретните ползи от работата Ви с тази компания?
- Определено оптимизираме разходите си, защото ако всичко това го правим със собствен транспорт, при тези обеми не би било икономически изгодно. Много са бързи и коректни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване