10/25/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Турция се справя по-организирано със земетресенията

Ройтерс

Турция се справя много по-добре с последиците от последното земетресение, след като преразгледа основно своите действия при спасителни операции през последното десетилетие. Международни експерти обаче поставиха под въпрос вчерашното решение на Турция да отхвърли повечето предложения за чуждестранна помощ.

Страната има богат опит в справянето със земетресения, след като бе подложена на “сеизмична буря” през последното столетие, но това не винаги е равносилно на бърза реакция в помощ на пострадалите. Реакцията при бедствия се подобри значително след земетресението в западния град Измит с магнитуд от 7,6, което отне живота на 17 000 души през 1999 г.

Въпреки това експертите смятат, че набиращата скорост регионална икономическа сила все още изостава от нивото на организация например в Япония, което повдига въпроса защо Анкара отхвърли предложената чуждестранна помощ след земетресението в неделя в Югоизточна Турция с магнитуд от 7,2.

“Би било по-добре да приемеш цялата помощ, която можеш да получиш”, заяви Матю Фрий, бивш ръководител на изследователския екип в областта на земетресенията от Института за промишлено и гражданско строителство, който е помагал след земетресението в Измит. “Това не е подходящият момент за проява на гордост …основен приоритет е спасяването на животи”.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който посети град Ван в Югоизточна Турция, за да оцени разрушенията от земетресението в Ерджиш, заяви, че страната може да се справи сама.

Той отхвърли отправените предложения за помощ, включително от страни като Съединените щати, Великобритания и Германия, както и от страна на съседните държави Израел и Армения, които имат обтегнати отношения с Анкара. Турция прие помощ единствено от Иран, Азербайджан и България.

За хората от Югоизточна Турция земетресението, което отне живота на 366 души и най-вероятно на още други, увеличава допълнително страданието в един район, в който кюрдските бунтовници на ПКК едва миналата седмица убиха 24 турски войници.

Тициана Росето изследва готовността на Турция при земетресения, работейки в Център, който се занимава със земните трусове и влиянието, което те оказват на хората, към Лондонския университет. Тя каза, че след реорганизацията си Турският червен полумесец (ТЧП) е подобрил значително реакцията на подобни кризи от 1999 г. насам.

ТЧП вече създаде палатков град в Ерджиш, като бързата реакция подчертава способността на Турция да осигури спешен подслон след внушителната подготовка за наплива от сирийски бежанци по-рано тази година.

Най-големият въпрос за сеизмолозите, които се занимават с геоложките разломи в Турция, е кога следващото голямо земетресение ще разтърси най-големия град на страната - Истанбул.

Трите големи разлома пресичат територията на Турция, но Ейми Воган, специалист сеизмолог от Американския център за геоложки проучвания, заяви, че трусът в Ерджиш не е предизвикал активност в другия край на държавата.

“По-голямата част от Турция е като вид ромб, който бива притискан по протежението на тези разломи”, заяви Джон Удхауз, преподавател по геофизика в университета в Оксфорд. “Има теории, че земетресенията се местят в посока Истанбул, по протежението на Северноанадолски разлом, но това земетресение е далече от източния край на този разлом, така че не мисля, че има някаква връзка”.

От четвърти век насам Истанбул е бил разтърсван от 15 силни земетресения, като последното бе през 1894 г. Турция е разположена на място, където три големи плочи от земната кора - евразийската, арабската и африканската плоча, се търкат една в друга, създавайки по този начин геоложки разломи в страната.

Северноанадолският разлом минава по протежението на северната част на Турция и през Мраморно море, където се намира Истанбул, като научен екип достигна до извода преди пет години, че е възможно в период до 30 години Истанбул да пострада от земетресение с магнитуд от 6,8 до 7,5.

Системите за извънредни положения бяха усъвършенствани през последните години, но експертите се опасяват, че лошото строителство остава слабото място, особено що се касае до жилищните сгради, което си пролича и през ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване