10/26/11 20:00
(http://www.klassa.bg/)

Щетите от труса в Турция надхвърлят 2,2 млрд. долара

Турските власти официално обявиха, че страната ще приема международна хуманитарна помощ, след като експерти изчислиха, че щетите от земетресението на 23 октомври в провинция Ван, Източна Турция, може да надхвърлят 2,2 млрд. долара, предаде Си Ен Ен. По последни данни загиналите са 461 души, 1352 са ранени и са разрушени най-малко 2262 сгради.
Земният трус с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер остави над 20 хил. души без покрив. В близките месеци може да бъдат построени около 500 апартамента, за които ще бъдат нужни най-малко 20 млн. долара. Проблемът е къде да бъдат настанени хората, докато трае строителството. В местните общини са постъпили предложения останалите без дом да бъдат приютени във временни центрове в Истанбул или Измир.
Хуманитарна помощ, предимно одеяла, храна и дебели дрехи, е пристигнала за нуждаещите се в пострадалите райони. Мародери са нападнали няколко от камионите, но са били спрени от полицията.
Жителите на пострадалите райони упрекнаха правителството, че не реагира достатъчно бързо на изострящата се с часове обстановка.
Външното министерство изпрати писма до 30 държави, дори на такива като Израел и Армения, с които страната не е в най-добри отношения, в което се казва, че Турция има спешна нужда от палатки, одеяла, сглобяеми къщи и строителни материали.
Министърът по европейските въпроси Егемен Багъш се срещна в Анкара с посланиците от страните от ЕС, за да обсъди кризисната ситуация. Посланиците са обявили, че общността ще отпусне 5 млн. евро за осигуряване на подслон на бедстващите хора, съобщи Анадолската агенция. Част от тези пари ще бъдат използвани за купуване на сглобяеми къщи и палатки.
Япония, която пострада от земетресение и цунами на 11 март, бе от първите, които предложиха помощ. Тя ще дари 400 хил. долара за стоки от първа необходимост. Израелски самолет с къщички, тип каравани, вчера пристигна във Ван.
Готовност да окажат помощ са изразили Русия, САЩ, Китай, Азербайджан, Ирак, Иран, Пакистан и др.
Спасителни екипи намериха 27-годишна жена в отломки от разрушена сграда три дни след труса. Тя бе приета в критично състояние в болница във Ван. Спасителите продължават да се борят с времето, за да намерят още оцелели, въпреки че експертите твърдят, че вече това е невъзможно.
Във вторник вечерта в същия район бе регистрирано ново земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер. Не се съобщава за жертви и разрушения, но при суматохата около труса е възникнал затворнически бунт в град Ван.



България предлага 10 спасители и 4 кучета


Председателят на БЧК Христо Григоров съобщи в интервю за агенция “Фокус”, че сме изпратили писмо до турския Червен полумесец, в което предлагаме нашите услуги в рамките на възможностите ни - 4 кучета и 10 спасители. Българският екип е в пълна готовност да замине веднага.
Григоров допълни, че България е една от първите държави, която е предложила помощ на Турция. Той уточни, че спасителните екипи все още работят на терен, надявайки се да открият оцелели. Едва след два-три дни ще се знае какви ще са реалните нужди и как ще сме най-полезни на съседите.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване