10/27/11 22:00
(http://e-vestnik.bg/)

По слоганите им не ще ги познаете

Творческата импотентност на криейтив експертите роди най-безличната рекламна кампания - „Избори 2011”

Плакат на РЗС. Вместо да уволни Борисов, партията на кандидата Семов подкрепи кандидата на ГЕРБ на балотажа.

“Нашите рекламодатели са такива, че човек трябва да им обяснява какво им харесва и какво - не… Сега клиентът иска да покаже на босовете, които внимателно наблюдават какво става на екрана и в живота, че може ей така да хване един милион долара и да ги хвърли на боклука. И затова колкото по-лоша е рекламата, толкова по-добре за него. Зрителят първо си мисли, че възложителят и изпълнителите са абсолютни кретени, но… но в следващия момент му светва колко пари струва всичко това. И изводът му за възложителя е следният - той може да е абсолютен кретен, обаче бизнесът му върви, и то така, че може да пусне в ефира какъвто си иска боклук и колкото пъти си иска. А по-хубава реклама от тази - здраве му кажи. На такъв човек му дават кредити отвсякъде без никакви проблеми.” (Виктор Пелевин, Generation “П”, превод Иван Тотоманов)

Плакати на ГЕРБ за избори 2011 т.

По-слаба, безлична, бездарна и слабоефективна рекламна кампания у нас за избори май не е имало. Във всички учебници по PR, правилата за слоган, които трябва да се спазват, за да се създаде ефектно и ефективно въздействие, са еднакви. Топлата вода в този сектор е отдавна открита.
Слоганът трябва да се запомня лесно, да акцентира върху преимуществата. Да не са включени в него изтъркани от употреба понятия. Да е кратък и ясен. Посланието да е изчистено. Позитивно. При създаването на слогана да се използват разбираеми от гласуващите асоциации.

Само една фраза, няколко думички. Но слоганът всъщност е политическата фамилия на кандидата – той е изписан по плакати и билбордове с огромни букви, под снимката на съответния претендент, клиповете допълнително го набиват в главата на избирателите. Слоганът е истинската визитка на претендента.  Трябва да е безупречен с формата и благозвучието си, зареден с енергия, открояващ се, запомнящ се. Да е с предопределяща роля в изборите…

Слоганът трябва идеологически, на рационално и на ирационално ниво да обединява всички предизборни материали, да направлява и да е в помощ на изказванията и изявите на кандидата и сподвижниците му.

Време за величие - слоган на Джон Кенеди.

Главната психологическа задача на политическата реклама е да създаде на рекламирания субект благоприятен имидж. Разрешени са похвати като абсолютизация – преувеличение и наблягане на положителните му характеристики, така и идеализация – надбавяйки му „допълнителни ценности”.
Задължителни са три стъпала, по които кандидатът за депутат, кмет, президент и пр. може да се изкачи към властта - с помощта на политическата реклама в главите на аудиторията трябва да просветне следното:

1. „Аз го знам този”.
2. „Той е добър”.
3. „Той става”.

Армия от PR-експерти, психолози, имиджмейкъри, социолози, графични дизайнери, журналисти, политолози и пр. участваха в създаването на рекламните материали и изографисаха светлите образи на кандидатите за президент, кметове и общински съветници в цялата страна. По-богатите кандидати си наеха дори вносни специалисти от чужбина. Приблизителната сума на похарчените пари за реклама, билбордове, плакати, клипове, концерти, митинги, публикации, банери, сайтове и други видове изяви вероятно е милиони, вероятно никога няма да стане известна, въпреки отчетите.

Напънала се планината …и родила мишка

Факт е, че роденото от висококвалифицираната армия експерти от всички области, е невзрачно, недоносено, едва бере душа в кувьозите на медийното пространство. И ако някой все ...

Публикувана на 10/27/11 22:00 http://e-vestnik.bg/12985/po-sloganite-im-ne-shte-gi-poznaete/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване