10/28/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Една акция от Националната банка или… едно сувлаки

Искате ли да хапнете едно сувлаки на клечка или за същите пари предпочитате да си купите една… акция от Националната банка? Не, това не е шега. 1,60 евро струваше завчера една акция на Националната банка на Гърция! Ако дори предпочетете да хапнете един дюнер, с две евро можете да купите над…осем акции на АТЕ банк (Аграрната банка) или шест акции на  Пост банк (Пощенската каса). Няма шега.

Милионите гърци, които добре правят, че не се занимават изобщо с борсата, не разбират изобщо до колко унизително ниско ниво са паднали акциите на банките. АТЕ банк, която де факто държи половината ниви в Гърция под формата на ипотеки по необслужени заеми, завчера струваше на борсата само…302 млн. евро!!! Тоест, със 152 млн. евро всеки би могъл да придобие над 50 на сто от акциите й! Това е невероятно.

Пост банк, която до преди няколко месеца всички хвалеха за изключителната й ликвидност, завчера струваше…95 млн. евро. Не, това не е печатна грешка, това е цената на цялата  банка, което означава, че само с 48 млн. евро вие бихте могли да купите над 50 на сто от акциите й и след това правете каквото  щете с тази банка!

Спомняте ли си, че Националната банка на Гърция бе изразходвала 4,3 млрд. евро, за да купи турската Финансбанк? Сега обаче тази цялата Национална банка струва…1,6 млрд. евро!

Но не вадете аргументи за това, че уж Националната банкта, АТЕ банк и Пост банк са стигнали до това положение, тъй като държавата ги е контролирала. Защото изненадите, които чакат гърците, са неприятни. Знаете ли колко струват големите частни банки в Гърция? Завчера общата стойност на Алфа банк, Юробанк, Марфин и Пиреос банк, тоест и на четирите  банки взети заедно, едва  надхвър-ляше…1,5 млрд. евро! Само 500 млн. бе цената на Алфа банк, 350 млн. евро на Юробанк,  443 млн. евро на Марфин, а Пиреос банк нямаше и 275 млн. евро!

Всички тези седем банки, които съставляват банковата система на Гърция, до вчера не струваха и 3,5 млрд. евро! Представете си само 3,5 млрд. евро! Умът ни не побира тази цифра.

За да придобием представа за размера на разоряване на гръцкия банков сектор, който снощи получи силен удар с решенията на лидерите от еврозоната, тоест най-вече на Германия, за “подстригване” на номиналната стойност на гръцките държавни облигации, достатъчно е да се спомене следното: преди четири години, тоест преди да избухне финансовата криза, през октомври 2007 г. седемте гръцки банки, които завчера струваха 3,49 млрд. евро, тогава струваха 67 млрд. евро! Тоест те са стрували 19 пъти повече на борсата, отколкото струват днес.

Ако не искате да купите всички гръцки банки с 3,5 млрд. евро, вие имате и други инвестиционни шансове. Какво бихте казали да купите например Националната електрическа компания ДЕИ заедно с водоснабдителните компании в Атина и Солун, които осигуряват водата на над пет милиона души? Искате ли към тях да прибавим и пристанищата в столицата Атина и във втория по големина град Солун, тоест организациите, занимаващи се с пристанищата Пирея и  Солун?

Не се колебайте, без пари са! Не струват колосални суми, както може би си представяте. Електричеството, водата и пристанищата, всичко заедно струват едва…2,2 млрд. евро.

Под това се разбира сто на сто от акциите им! Тоест срещу 1,1 млрд. евро вие можете да купите 50 на сто плюс нещо от акциите им и да се окажете господарят, който осъжда на тъмнина или жажда десет или 15 милиона души. На ваше разположение, разбира се, са и пристанищата в Пирея и Солун! Само срещу един милиард! Дотам се докарахме!

Обикновеният човечец слуша за “приватизации” и си представя, че е напълно достатъчно държавата да продаде електрическите, водоснабдителните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване