10/28/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Печатането на пари вече не помага на САЩ

сп. Форин полиси

Честта да печатат световната резервна валута не се е паднала случайно, нито пък лесно, на Съединените щати. Възходът на долара след Втората световна война към глобална доминация нямаше да е факт, ако САЩ не бяха показали в неговата подкрепа една нямаща равна на себе си икономическа, военна и технологична мощ.

Да бъдеш глобалния банкер обаче носи не само ползи, но и задължения. Първото е: целият свят иска да бъде сигурен, че няма да изпаднете в неплатежоспособност по своя дълг. Ако сте в позиция да изплащате задълженията си просто като печатате пари, може и никога да не фалирате.

Възможно е обаче това, което е благословия в краткосрочен план, да се окаже проклятие в дългосрочен. Страна, която контролира международната валута, поема по-малък финансов риск, когато взима кредити, но затова по всяка вероятност ще бъде по-малко бдителна за риска от финансови балони.

Сметката може да бъде занижена, а проблемите да останат неоткрити дълго време. Сега Съединените щати научават този урок буквално във всяко едно отношение. За много страни, като Аржентина и Виетнам, бюджетен дефицит в размер на над 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) или дефицит по текущата сметка на равнище от 5% е достатъчен, за да ги потопи във финансова криза.

Съединените щати обаче поддържаха такива нива в своя баланс в продължение на едно десетилетие и в същото време продължаваха да се радват на период на икономически растеж. Резултатът бе една прекалена самоувереност и погрешна представа за безграничен потенциал за растеж, като че ли американците можеха да продължат да харчат без да пестят и това да не бъде в ничия вреда. Някои икономисти дори твърдяха, че това положение се дължи на “суперефективността” на американската икономика.

Можете да видите логичните последици от тази илюзия в днешната американска икономика, която е прекомерно финансирана с кредити и затънала в дългове. Тя е главната причина и за глобалната финансова криза от 2008 година, и за сегашните безпокойства за държавния дълг на САЩ.

Урокът е ясен: Съединените щати може и да се радват на по-дълга кредитна линия от всеки друг в замяна на това, че печатат долара, но дори най-лесно прощаващият баланс в света си има своите граници.

Фактът, че дългът на САЩ отдавна е на балонно равнище, и все по-голямото разрастване на финансовия им сектор навлякоха на страната и други проблеми. Непропорционалният размер на Уолстрийт в сравнение с реалните сектори от американската икономика, като промишлеността, доведе до намаляване на индустриалната конкурентоспособност, нарастване на търговския дефицит и безработица.

Не можем и не трябва да приписваме всички сегашни проблеми на Съединените щати на специалния статут на долара и на дошлите с него илюзии. Без обаче да го включим в сметката, не можем да обясним защо САЩ не взеха трудните икономически решения, които по-малко привилегированите страни трябваше да вземат, при това отдавна. Днес, дори световният банкер не може да си позволи да отлага повече плащането на сметката.

БТА

*Фан Ган е професор по икономика в Пекинския университет, директор на китайския Национален институт за икономически изследвания и председател на Фондацията за реформи в Китай.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване