10/30/11 17:20
(http://e-vestnik.bg/)

Разрешено ли е Плевнелиев да пръдне като Светльо - за избора между Терминал 1 и Терминал 2

Ден преди да изберат новия президент жълт вестник съчини, че един от най-изненадващите кандидати на изборите - Светльо от „Хиподил”, пръднал в ефир. Тази макар и съчинена новина не е далеч от истината, защото това на Светльо му подхожда и едва ли може да разочарова някого, ако го направи наистина.

Но какво да кажем за новия президент и другите кандидати? Може би те не пърдят? Никога? Както казваше по друг повод покойният луд художник Генко Генков - „Те не пърдят като нас - дъра-бъра два чадъра - ами викат тъс-фъс, тъс-фъс”…

За 5-годишен мандат президентът Първанов сигурно не е пръднал и веднъж - толкова важен изглежда. Но… тъс-фъс, тихо по кьошетата с тоя и оня. А новият президент - дали ще пръцка тихо като зайче, да не го чуе Борисов?

Мнозина гласоподаватели, които гласуваха за Светльо, са разочаровани. Отпадна техният кандидат, който е способен да пръдне шумно и да не го крие. Останалите кандидати всъщност може да са големи пръдльовци, но никой да не знае, а по-важното - никой не пише за това.

Много млади хора казаха преди втория тур в неделя - нямаме избор. Изборът ни е между Терминал 1 и Терминал 2. Не харесват нито Плевнелиев, нито Калфин. А всъщност изборът не беше толкова лош нито за единия, нито за другия.

Тия, дето сега са недоволни от липса на избор с Калфин и Плевнелиев, знаят ли какво беше по-рано? Че сме избирали между Първанов и Сидеров, преди това между Първанов и Петър Стоянов, още по-преди - между Желев и Велко Вълканов.

Както и да го сравняваш, сега изборът е по-добър, който и да беше станал президент. Плашеха с Калфин, че бил за Русия и т. н., но той е ошлайфан евродепутат, вътре във всички европейски политики, лидерът на европейските социалисти идва тук да агитира за него.

Победителят Плевнелиев също не беше лош избор, макар с този премиер начело да създава опасна концентрация на властта. Със сигурност обаче, както при всички досегашни президенти, Плевнелиев ще влезе в конфликт с премиера от своята партия. Това се случи и с Желев, и със Стоянов, и с Първанов. Неизбежно е.

Борисов още отсега провокира неговата независимост, като го унизи на пресконференцията след първия тур - ако не бил го направил министър да покаже какво може, никой нямало да знае за него.

Борисов дори още при обявяването на кандидатурата на Плевнелиев съобщи, че неговият избор за президент бил Цветанов (ето какво можеше да ни сервира ГЕРБ, ако не беше ги предизвикала Кунева). Всъщност Борисов се отърва от двама сравнително независими министри.

Сега те са в президентството. И времето ще покаже колко са независими. Има да гледаме сеир как Борисов ще се мъчи да ги командва.

По-младите да не съжаляват, че на новия президент не му подхожда да пръдне, както на техния кандидат. Сигурно няма да е толкова лош.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване