10/31/11 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Няма да се кандидатирам за президент

Александър Сивилов

На следващите избори няма да се кандидатирам за президент и Росен Плевнелиев няма да ми топли стола. Това заяви на пресконференция в неделя късно вечерта, след като беше обявен краят на изборния ден, премиерът Бойко Борисов. Той каза, че се е уморил много и има нужда от почивка. Министър-председателят беше категоричен, че не иска да се говори повече по този въпрос. Според Борисов няма съмнение, че след избирането на Росен Плевнелиев за президент на България той ще се еманципира и няма да се съобразява с премиера.
Министър-председателят заяви, че изборът на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова е партиен вот. „Когото и да бяхме посочили, той щеше да стане президент, избрахме максимално най-доброто”, поясни Борисов. Той беше категоричен, че вече няма да гледа на президентската двойка като на свои подчинени.
„До вчера бяха министри, на които се карах, давах задачи, от днес са г-н Плевнелиев и г-жа Попова. Ако имаме допирни точки, ще са само по работа“, заяви той. Според него отсега нататък ще ги събира само държавният протокол.
„Светът се тресе от криза, просто не мога да се отблагодаря на народа, защото, ако бяхме загубили, сега щеше да има предсрочни избори“, каза още Борисов. Премиерът даде дума, че ще се отнесе толкова отговорно към гласуваното му доверие, че да може след две години отново без срам да поиска подкрепа. Той коментира и изказванията на опозицията, че има изборни манипулации и мутризация на вота.
„Не мога да си представя що за наглост е да претърпиш съкрушителна загуба и да не искаш да поздравиш победителите, това е лошо възпитание, това е манталитетът на комуниста - да прехвърляш грешките си на другите хора“, заяви Борисов. Според него с думите си БСП обиждат председателят на ЕК Жозе Барозу и всички еврокомисари, които само преди седмица са казали, че България вече не е слабият ученик в ЕС.
Премиерът каза, че се надява тежката предизборна кампания да отшуми и отново правителството да се захване за работа. Той обяви, че след като Маргарита Попова мине на поста на вицепрезидент, нейното място няма да бъде заето от Искра Фидосова, която е председател на правната комисия в парламента. „Имам човек за поста, но ще го съобщя, след като мине през одобрението на контролната комисия и депутатите“, беше категоричен Борисов.
По повод многобройните сигнали и оплаквания за изборни нарушения шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че имало „много нерви и хвърлени думи, които ние ще забравим много бързо“. Според него за първи път се избира президент без брокера ДПС. Цветанов заяви, че вече не трябва да се говори за смесени райони, защото България е различна и много по-демократична. „Не говорим за смесени райони, а за всички общини с президент Плевнелиев. Това, което видяхме, е, че партията има увеличаване с над 400 000 гласа за общинските листи“, заяви още Цветанов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване