10/31/11 19:38
(http://www.klassa.bg/)

Въвеждат акциз за природния газ от юни, но с двойно по-ниска ставка

Двойно по-нисък от планирания акциз за природния газ ще бъде въведен от юни догодина, реши правителството на извънредно заседание вчера, на което бе приет бюджетът на държавата за 2012 г., както и промени в няколко данъчни закона. Както обясни финансовият министър Симеон Дянков, след зимния сезон цената на газа, използван за моторно гориво, ще се увеличи с 85 ст. на гигаджаул, а за горива за отопление – с 10 ст. за гигаджаул. Първоначалната идея била от 1 януари догодина 1 гигаджаул моторно гориво да се облага с 1,80 лв., а този, който се ползва за отопление, да се увеличи с 20 ст.
Вдигането на акциза е заложено в европейска директива, приета през 2003 г., но България е получила 10 г. дерогация и крайният срок изтича през октомври 2013 г. „Това е жест към следващото правителство, което трябва веднага щом дойде на власт, да вдига акциза и затова правим първа стъпка през 2012 г.“, коментира Дянков. За природния газ, използван за битови нужди, остава с нулева ставка. Но пък газьолът и керосинът ще поскъпнат от началото на следващата година от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра. Около 10 млн. лв. допълнително да влязат в хазната от въвеждането на акциза върху природния газ, очакват от финансовото министерство.
Промени има само в два от петте данъчни закона. Освобождават се от задължението да подават данъчна декларация хората, които имат доходи само от трудови правоотношения. Това ще засегне близо 350 хил. души и те няма да подават декларации в НАП за 2011 г. При изчисляването на данъчни задължения закръглянето ще бъде в полза на гражданите до 1 лв., а задължения под 1 лв. ще отпадат автоматично.
С 10 млн. повече ще бъдат парите в бюджета на здравното ведомство догодина, които ще се насочат основно към спешната помощ. Здравният министър Стефан Константинов обясни, че ще бъде направен и трансфер от 100 млн. лв. от здравната каса към министерството, и обеща средствата да се ползват само за лечение, за лекарства на български граждани, а не за административни нужди.
Търсят се средства и за увеличаване на майчинските помощи и на минималните пенсии под 200 лв., но това в никакъв случай няма да стане за сметка на дефицита, съобщи още Дянков. Минималната работна заплата скача от 270 на 290 лв. от 1 април.
Междувременно стана ясно, че синдикатите в БНР са внесли позиция във връзка с намерението бюджетът на медията за 2012 г да бъде орязан с близо 7 млн. до 42 млн. лв. Възприемаме това като незаслужена санкция, след като преди две години субсидията беше намалена с 10 млн., жалват се от националното радио.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване