10/31/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Социолози: Георги Първанов няма да се върне в БСП

Президентът Георги Първанов ще остане в ляво, но не мога да си представя, че той ще излезе от президентството и ще оглави някоя партия, която и да е тя. Това коментира вчера пред „Класа“ социологът Кънчо Стойчев, директор на „Галъп интернешънъл“. Поводът: веднага след като бе обявен изборният резултат в неделя вечерта в залата за пресконференции в НДК се заговори, че Георги Първанов ще се върне на „Позитано“ 20 с екипа си.
„БСП не е партия, която току-така си сменя ръководството. Не си представям, че Георги Първанов ще напусне „Дондуков“ 2 на 20 януари и на 21 януари ще оглави БСП. Дори да има такива намерения, това ще отнеме години“, мотивира се Стойчев. Според него БСП категорично излиза от изборите по-силна.
„Партията привлече милион и половина избиратели – да, тези хора не са гласували за червена идея или за леви идеи, но все пак резултат е налице – тяхната бюлетина беше избрана от милион и половина избиратели. А БСП загубиха с най-малката разлика в историята на президентските избори в България. Тези избори не са провал за Сергей Станишев. БСП е във възход. Вероятно ще има вътрешнопартийни разговори и опити за смяна на ръководството, но аз не виждам реални възможности и нагласи това да стане“, каза още Кънчо Стойчев.
Концентрацията на власт не е опасна, опасно е, когато това води до злоупотреби, до липса на диалог, до узурпиране, до забравяне, че в крайна сметка зад властта на ГЕРБ не стои българският народ, а само един милион гласоподаватели, смята директорът на „Галъп интернешънъл“.
„Отговорностите и тежестите пред ГЕРБ нарастват неимоверно, на практика всички важни постове и позиции са в техни ръце и от управляващите зависи дали ще успеят да се справят с това предизвикателство по разумен начин. Редица действия около последните избори за съжаление обаче показаха един по-скоро силов, балкански манталитет, който е далеч от европейските практики“, каза още Стойчев. Според него ролята на ДПС у нас „ту се преувеличава, ту се омаловажава“.
„В тази конкретна ситуация опозицията не загуби заради ДПС, а просто защото беше разединена“, коментира Кънчо Стойчев.
„Притесненията на опозицията от факта, че цялата власт вече е концентрирана в ГЕРБ, сами по себе си не са основателни, защото не става дума за държавен преврат, а за избори. Затова подобни твърдения са по-скоро спекулативни“, заяви пред „Класа“ Антоний Гълъбов от „Прозрачност без граници“.
Твърдението, че без ДПС не може да бъде избран президент, винаги е било митология, която беше старателно поддържана през последните години. От чисто стратегически намерения ДПС промени тактиката си на тези избори, защото за движението е много по-важно как ще се яви на следващите парламентарни избори, каза още Гълъбов. Според него БСП не излиза по-силна след вота две в едно, защото резултатът на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов е по-скоро плод на личната им кампания, а резултатите от изборите за общински съветници на левицата не са чак толкова добри.
„Промени в ръководството на БСП са необходими вече две години и половина. Напълно сигурно е, че Георги Първанов има политически амбиции, той няма да излезе от политиката и да пише мемоари. В същото време не съм уверен, че той ще поеме отговорността да се кандидатира за лидер на БСП. Неговото присъствие в политиката от следващата година най-вероятно ще бъде свързано с участие в парламентарните избори в някаква широка коалиция“, каза Антоний Гълъбов.
„БСП не би трябвало да се чувстват излъгани от подкрепата на ДПС, защото в процентно отношение на тези избори избирателите на Доган бяха по-активни от предишни избори за държавен глава. По принцип ДПС дава 50-60% от гласовете си за избор на президент. Така че ДПС даде на балотажа от себе си каквото можа. Любопитно ще е поведението на тази партия след Нова година, когато трябва да реши дали ще стане радикална опозиция, защото до момента не демонстрира такова поведение“, коментира пред „Класа“ политологът Татяна Буруджиева. Тя също заяви, че не смята, че след Нова година Георги Първанов ще се върне в БСП.
„Не смятам, че в последните две години социалистическата партия имаше подкрепата на президента. Не се изработваха съвместно политики, а даже напротив, когато БСП се опитваше да прави алтернативни проекти, „Дондуков“ 2 изземваше инициативата. В този смисъл не очаквам Първанов да се върне като лидер на БСП. По-скоро би действал чрез подставени лица. Изводът от тези избори е, че БСП връща доверие, но не и власт“, каза Буруджиева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване