11/01/11 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

В Либия след Кадафи е необходима нова система

Когато новите управници на Либия обявиха на 23 октомври, с падането на Сирт и смъртта на Муамар Кадафи, че тяхната страна е освободена окончателно, започна да тиктака конституционен и изборен часовник. Първо, до месец, председателят на сегашната власт - Преходният национален съвет (ПНС) - Мустафа Абдул Джалил трябва да назначи временно правителство. До три месеца то трябва да приеме предварителни изборни закони.

А до осем месеца либийците трябва да изберат около 200 делегати в събрание, което ще бъде натоварено със задачата да изготви проект за конституция, която да бъде одобрена на референдум в срок от една година, т. е. до средата на 2013 г. След като конституцията бъде приета, ще последват избори за парламент, а след това - и за президент. Целият този процес трябва да отнеме две години.

За разлика от съседен Тунис, който по време на своята революция вече имаше конституция, в която си струва да бъдат внесени промени, Либия започва от нулата, тъй като полковникът се отнасяше с презрение към такива неща. В речта, в която обяви освобождаването на Либия, Абдул Джалил заяви, че законодателството трябва да бъде основано на шериата, лихварството - забранено, а полигамията - разрешена. Това озадачи някои от западните поддръжници на ПНС и смая мнозина светски настроени либийци, които го разкритикуваха, че лансира решения, които ще са от компетенциите на Учредителното събрание.

Абдул Джалил се радва на уважението както на ислямистите, пред които понякога отстъпва, така и на секуларистите. За него обаче може да се окаже трудно да поддържа разбирателството между фракциите, когато те изготвят проекта за конституция. Заседанията на ПНС са напрегнати след убийството през юли на Абдул Фатах Юнис - тогавашния командир на сражаващите се със силите на Кадафи бунтовници.

То бе приписано от мнозина на ислямистка милиция и накара Абдул Джалил да уволни няколко министри. Оттогава благият председател на ПНС държи нещата под контрол. “Много е важно (Преходният национален) съвет да се придържа към своя график и никой да не го удължава”, казва неговият представител в Лондон Гума ел Гамати.

Пришпорването на нещата обаче също може да породи проблеми. В Либия няма регистрирани политически партии, нито официален форум за обсъждане на бъдещето по конструктивен начин. Те не могат да бъдат създадени за една нощ. Както и на други места в региона, ислямистите изглеждат по-добре организирани от своите светски съперници.

Първата стъпка трябва да е обуздаването на многобройните военизирани сили, които се радват на своя триумф над полковник Кадафи, и интегрирането им в нова национална армия. Това също ще отнеме време. Много от милициите се радват на безусловна вярност на местните хора, особено тези от Сирт, Мисрата и планините Нафуса, южно от Триполи, където берберската гордост се възражда.

Различията между групите от градове като Триполи, Бенгази и Мисрата, може да станат застрашителни, ако някой реши да ги включи в борбата за власт. Абдул Хаким Белхадж - ислямист, който командва антикадафистките сили в либийската столица - предложи план за вливане на революционерите в новата армия и полиция.

Междувременно Махмуд Джибрил, който е де факто премиер на Либия като председател на изпълнителния комитет на ПНС, подаде оставка на 23 октомври. Неговият заместник Али Тархуни, който отговаря за петрола и финансите, е на път да го наследи. Фракцията от Мисрата обаче също лобира да получи поста. Бъдещето на Абдул Джалил също е неясно. Той е казвал преди, че също ще подаде оставка, когато Либия бъде обявена за освободена. Много хора, включително западни дипломати, обаче се надяват, а и смятат, че Абдул Джалил може да бъде убеден да остане, за да упражнява успокояващо влияние.

Съперничеството между Бенгази и Триполи за контрол над петролния сектор е все така упорито. Добивът на петрол ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване