11/01/11 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Германия - погребения на промоция

Франс прес

“Ако намерите по-евтино другаде, ще ви възстановим разликата плюс 30 евро!”. Мислите, че това е реклама в магазин за домакински електроуреди? Не - тя е на собственик на берлинско погребално бюро, което свидетелства за растящия успех в Германия на погребенията “с отстъпка”.

Делът им се е увеличил от 16 процента от всички погребения през 2009 г. на 20 процента през 2010 г. с очакване тази година да достигне 26 на сто, посочва специализираният интернет сайт Bestattungen.de, който определя като погребения с “отстъпка” тези под 1200 евро. Средната цена за “класическо” погребение в Германия се движи между 2800 и 3500 евро, като цената е двойна, ако получите парцел и поддръжка на гроба, сочат данните на Германската федерация на погребалните агенции.

Берлинската компания “Заргдискаунт” (”Отстъпка ковчег”), която отправя предизвикателството “ако намерите по-евтино другаде”, предлага погребения “с цена, започваща от 479 евро”. Тази тарифа е за поръчки по телефона. Става дума за кремация в Чехия, без церемония, нито гроб: пепелта се изсипва в общ трап, освен ако близките са готови да платят повече.

“По закон хората са задължени да погребат баща си, дори да не са имали връзка с него повече от 20 години. Ясно е, че те не желаят да плащат хиляди евро. Всичко се урежда по телефона, чрез факс или имейл”, обяснява собственикът Хартмут Войте. Според проучване на Bestattungen.de най-често изтъкваната причина за поръчка на евтино погребение е “отчуждени отношения в семейството” (58 процента), “географска отдалеченост” (47 процента) и “ограничени финансови възможности” (41 на сто).

“Единственото, което притеснява клиентите ми, е името на фирмата ми”, казва собственикът на “Отстъпка ковчег”, който твърди, че “внася прозрачност в един твърде секретен бранш”. “Въпросът не е в прозрачността. Цена под 500 евро дори не покрива разходите. Или има скрити разходи, или с тялото се отнасят недостойно”, реагира Ролф Лихтнер, говорител на Германската федерация на погребалните агенции.

“Достойнството няма нищо общо с парите”, уверява Патрик Шнайдер, който присъства в цяла Германия с компанията си “Аарау” и предлага в Берлин погребения за 499 евро. Той обяснява тези тарифи с икономии от мащаба: “Не поръчвам десетки, а по неколкостотин ковчези. Ползвам преференциални цени в крематориума, тъй като съм редовен клиент”.

За интервюто г-н Шнайдер, приветлив човек с добре поддържана побеляла брада, облечен изцяло в черно, ни приема на място извън града, в богата просторна сграда, обзаведена с антики. В нея, той организира траурни церемонии по поръчка на по-заможни клиенти.

Мястото контрастира с берлинския офис на “Аарау”. Под големите пана в черно и виолетово “Погребения за 499 евро” има строго помещение, в което цвят внася единствено каталогът с погребални урни на ниската маса. “За клиентите ми не е особено важно дали бюрото ми е от поиздраскано дърво или е покрит с мрамор”, казва управителката Ивон Холке. “Хората са доволни, някои дори поръчват трето погребение при нас”, уверява ни усмихнатата млада жена.

“Този успех не се нрави на конкуренцията, признава нейният шеф. “Постоянно получавам оплаквания за подвеждаща реклама”, обяснява Патрик Шнайдер. “Някои клиенти идват при мен, след като са се осмелили да попитат дадена фирма за цената на ковчега и не са намерили по-подходящ начин да им отговорят от “Какво значение има, нали не искате все пак да погребете майка си в сандък?”, казва възмутено той.

Дагмар Хенел, антрополог в университета в Бон, гледа не по-малко критично на това развитие на нещата. В страната на гигантите на отстъпките “Алди” и “Лидъл”, където скъперничеството е издигнато в рекламен лозунг от магазините за домакински електроуреди (”Да си стиснат си е много хубаво), “стремежът към евтиното, лесното, еднократната употреба не подминава и погребенията”, отбелязва тя.

“Същевременно виждаме и много индивидуално организирани погребения, понякога много скъпи”, по ...

Публикувана на 11/01/11 22:17 http://e-vestnik.bg/13022/germaniya-pogrebeniya-na-promotsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване