11/05/11 08:25
(http://e-vestnik.bg/)

Дългото изкачване и стремглавият провал на Георгиус Папандреу

Ройтерс

Георгиос Папандреу. Снимка: ултранотисиас

Премиерът Георгиос Папандреу е изправен пред възможността от внезапно падане от власт само две години след като синът и внук на известни гръцки премиери спечели изборите и веднага предупреди, че народът му е надвесен над финансова пропаст.

Държавната телевизия и държавната агенция АНА-МПА съобщиха, че Папандреу ще се срещне с президента Каролос Папуляс днес, без да съобщават други детайли, но възможностите пред Папандреу са или да подаде оставка, или да поиска правителство на единството.

Шокиращият план на премиера да свика референдум по втория европейски кредитен пакет за Гърция беше флирт на социалистическото правителство с колапса, а оставките в неговата собствена партия застрашиха възможностите за оцеляване на кабинета при вота на доверие в петък.

През цялата си кариера Папандреу трябваше да се доказва в една ПАСОК, която все още храни носталгия за покойния му харизматичен баща Андреас. И трябваше да минат три парламентарни избори, за да измести отколешния си съперник - консерватора Костас Караманлис, като премиер.

“Стоим единни, изправени пред голямата отговорност да превърнем нашата страна в нация на справедливостта, солидарността, хуманността и зеленото развитие,” каза Папандреу пред ликуващите си симпатизанти през октомври 2009 г., след като ПАСОК спечели 44 процента от гласовете и 160 депутатски места от общо 300.

Роденият в САЩ Папандреу, 59-годишен, усилено се стараеше да избяга от дебелата сянка на свободомислещия си баща, основателя на ПАСОК, управлявал Гърция два пъти през последните две десетилетия.

Андреас Папандреу ядосваше западните съюзници на Гърция с политическата си напереност и предизвикваше гръцките традиции с бурния си любовен живот. Георгиос обаче, който преди това е бил министър на образованието и външен министър, е спокоен, дискретен политик, който се оказа удобен в коридорите на властта на ЕС в Брюксел.

Получил образованието си в САЩ, Швеция и Канада, Папандреу се изкачи на власт, защитавайки икономическия модел на “зелен растеж”, който уважава природата и инвестира във възобновяеми източници на енергия, като единствен път за излизане от кризата на Гърция.

“Ние сме страна с голям потенциал,” каза той в интервю за Ройтерс през 2009 г. “Имаме политическата воля да направим дълбоки промени по справедлив и разумен начин, да върнем страната си обратно на пътя на развитие, да приемем предизвикателствата на един нов свят” .

Скоро след като пое властта обаче, неговото правителство пусна бомба, когато разкри, че бюджетният дефицит ще достигне 12,7 процента от БВП през същата година, три пъти повече от първоначалните оценки на предишното правителство. Това признание задейства гръцката дългова криза.

Последваха серия мерки за икономии, проведени под неговото покровителство, които да противодействат на ширещото се укриване на данъци и да намалят раздутия държавен сектор, за да се спазят изискванията за спасителните пакети на ЕС и МВФ.

Обикновените гърци, които пострадаха най-тежко от жестоките съкращения на заплати, пенсии и други надбавки, се оплакваха, че корумпираният и заможен политически и бизнес елит се е отървал невредим. След това настъпиха вълни от общи стачки, улични протести и гражданско неподчинение, подкопавайки мандата на Папандреу.

Към май 2011 г. 77 процента от гърците заявиха в социологическо проучване, че вече не вярват, че той може да ги измъкне от икономически срив. Към октомври само 23 процента имаха положително мнение за Папандреу.

Папандреу беше избран, отчасти заради тежестта на фамилното си име, от тогавашния премиер Костас Симитис, който осигури влизането на страната в еврозоната, да оглави партията в началото на 2004 г.

Неуспехът на ПАСОК на изборите същата година предизвика вътрешнопартийно недоволство, а след второто си поражение пред Караманлис през 2007 г. Папандреу беше изправен пред директна съпротива.

Той обаче спечели трудната вътрешна борба, доказвайки пред всички, че е нещо повече от наследник на една династия. Подбра млад и талантлив екип за ръководните позиции на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване