11/06/11 19:30
(http://www.klassa.bg/)

Експертите, одобрили предварително изпълнение на златната концесия на "Дънди", се изпокриха

„В момента на Балканите, в страни като Гърция и България, се вихри нова „златна треска“. Това предупреди в интервю за „Класа“ гръцкият евродепутат Михалис Тремопулос по повод златната концесия на „Болкан минерал енд майнинг“, дъщерна на канадската „Дънди прешъс металс“, за находище „Хан Крум“ край Крумовград. По думите му националните и глобалните инвестиционни корпорации се възползват от икономическата криза, корупцията сред политиците и неолибералните възгледи на Европейската комисия, за да сложат ръка на огромни региони и да добиват ценни метали, действайки в нашите страни така, както са се държали в бившите си африкански колонии.
Концесията на златната мина „Ада тепе“ бе отдадена от българското правителство в нарушение, без да се направи оценка за въздействието върху околната среда и без оценка дали проектът спазва директива „Местообитания“, категоричен е Тремопулос.
Изненадващо членовете на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), които на 19 септември одобриха оценката за въздействието върху околната среда за въпросната концесия, се изпокриха, показа проверка на „Класа“. Потърсихме постоянните членове към съвета или техните заместници, присъствали на заседанието. Интересувахме се защо са гласували за предварително изпълнение на проекта.
Това искане е било подложено на гласуване изненадващо, без предварително да е било включено в дневния ред на заседанието, коментират възмутени участници. Оказа се, че това е станало по изрично настояване на „Дънди“ и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Докато на експерти от общините, засегнати от инвестиционното предложение, е отказано да присъстват на заседанието, участие в него е взела цяла делегация от „Дънди“, твърдят запознати.
Оказа се, че много от шефовете на дирекции не са присъствали, но са пращали там свои заместници. Някои не можеха да бъдат открити по никакъв начин, други твърдяха, че са били замествани от свои колеги. В трети случай се оказа, че цяла дирекция нямала възможност да присъства.
Кой тогава е участвал в заседанието, на което експертите са одобрили предварителното изпълнение на концесията на „Дънди“?
Преди седмица екоминистърът Нона Караджова върна решението за одобрение на ОВОС за преразглеждане. Един от мотивите й е съмнението в необходимост от предварително изпълнение. Официалната формулировка за преразглеждането на решението обаче е липсващ документ в него от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, която би трябвало да посочи вододайните зони. Оказва се, че възражение на кметицата на Крумовград Себихан Мехмед е било достатъчно основателно. По нейните думи не би могло да се прецени, че предложението не нарушава вододайните зони, при положение че санитарно-охранителните зони все още не са очертани от Басейнова дирекция.

Кой от експертите гласува „за“ предварително изпълнение?

Против доклада по ОВОС са гласували 5 от всички 25 участници, а против предварителното изпълнение - няколко души повече от различните ведомства. Потърсихме останалите, за да разберем защо подкрепят златодобивната компания в това нейно искане.
Бойко Малинов, директор на дирекция „Превантивна дейност“ към МОСВ, който има водеща роля в преценката за екологичното въздействие на проекта върху околната среда, бе неоткриваем. Въпреки многократните опити в разстояние на 10 дни не можахме да се свържем с него. Опитът чрез техническия секретар на дирекцията да го открием също остана безуспешен. Затова пък се свързахме с Жаклина Методиева от същата дирекция, която отказа всякакъв коментар, като се позова на факта, че не е присъствала.
От правната дирекция към МОСВ участие са взели Даниела Панкова и Евелина Найденова. Последната отказа да коментира защо е гласувала за предварително изпълнение на проекта, като ни пренасочи към пресцентъра. Друг е въпросът дали оттам могат да кажат какви са били нейните лични мотиви да гласува „за“ въпросното предварително изпълнение.
Теодора Желева, началник на отдел „Управление на битови и строителни отпадъци“ в МОСВ, каза пред „Класа“, че не е присъствала на заседанието. „Аз рядко ходя, заместникът ми обикновено ходи“, обясни ситуацията тя. Заместникът й Григор Стоянов отрече да е присъствал, като прехвърли топката на друг свой колега. От отдел „Управление на производствени и опасни отпадъци“ се оказа, че никой не е присъствал.
„Тази тема се разнасяше в медиите, затова по-добре потърсете пресцентъра“, аргументират се експертите. В това число влиза и Иван Ангелов, директор на дирекция „Опазване чистотата на въздуха“. Той каза, че не е присъствал на заседанието. Анета Иванова, държавен експерт в отдел „Опазване на водните обекти“, дирекция „Управление на водите“, отказа коментар с мотива, че ВЕЕС е колективен орган.
Във ВЕЕС участват и експерти от други министерства. Директорът на дирекция „Мониторинг на околната среда“ към Изпълнителната агенция по околната среда Красимира Аврамова категорично отрече да е участвала в заседанието. Нейната заместничка Гергана Чешмеджиева, началник отдел „Разрешителни по Комплексно разрешително по предотвратяване и контрол на замърсяванията“, дирекция „Разрешителни режими“ към агенцията, бе категорична, че не си спомня случая, и отказа да коментира, насочвайки ни пак към пресцентъра. По наша информация тя е присъствала на заседанието. Явно всички изпълняват стария комунистически принцип - колективните решения не водят до индивидуална отговорност.
Болна била и Теофана Иванова, младши експерт в отдел „Конкурентоспособност, селски райони и компенсаторни плащания“, дирекция „Развитие на селските райони“ към министерството на земеделието. Георги Тинчев от дирекция „Горско стопанство“, участвал във ВЕЕС от името на Министерството на земеделието и храните, е гласувал „въздържал се“, тъй като „анализът на инвестиционното намерение е свързан преди всичко със сложни химични процеси“, с които той не бил запознат.
От регионалното министерство е присъствал Пенчо Димитров от дирекция „Водоснабдяване и канализация“. Според информацията, с която разполагаме, той е гласувал срещу искането за предварително изпълнение, защото предложението е било внесено инцидентно и не е представено на участниците в съвета предварително.
Експертът Веселин Биков от здравното министерство е гласувал „за“, защото от реализирането на инвестиционното предложение няма опасност за здравето на хората.
Проф. д-р Мария Златева, президент на неправителственото сдружение „Федерация-Интереко 21“, също е гласувала „за“. Решението й е разбираемо, тъй като по информация на наши източници „Дънди“ се явява спонсор на мероприятие, организирано от Златева.
Само преди дни престижното американско издание New York Times също публикува статия за проблемите със златодобивната компания и несъгласието на местните хора с концесията, поместена от българския вестник „Стандарт“. Тази задълбочена статия е сред малкото материали за България, намирали място на водещата страница на New York Times.
Предстои утре експертите отново да обсъдят и да решат дали одобряват ОВОС-а на златодобивната компания и предварителното му изпълнение.


„Дънди“ без отговор откъде идват 500 млн. долара загуби



На зададен от „Класа“ въпрос към Алекс Нестор, директор „Корпоративни отношения“ на компанията, откъде конкретно идват тези 500 млн. долара загуби, както писа в. „Стандарт“, до този момент нямаме отговор вече 1 месец.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване