11/06/11 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Найден Зеленогорски: Как Цецо и Цецка правиха избори в Плевен

Найден Зеленогорски. Снимка: от тв екрана

- Господин Зеленогорски, възприемате ли своята загуба като част от, как да кажем, от този процес на разпад?

- Днешната пресконференция е във връзка с нарушението на Изборния кодекс и с фалшификациите и манипулациите, които за съжаление оказаха съществено влияние върху резултатите от изборите в Плевен. В Плевен разликата е само 389 гласа, което е около 0,70%. И както знаете, има поне един случай на доказани фалшификации и подмяна на вота в село Бохот, където членове на СИК от ГЕРБ са подменяли бюлетините на хората, които са подавали своя глас. Така че аз ще говоря основно за това.

- А дали, моля ви, този репортаж, който вие разкрихте, може да послужи като доказателство в съда? Как смятате, дали ще бъде уважен?

- Това, което мога да кажа е, че този запис е бил видян от седем свидетели. Така че ако това не е доказателство в съда, това, което са видели свидетелите, е доказателство. Успоредно с това нашите застъпници в секционната избирателна комисия (СИК), които са разкрили този случай, също свидетелстват, макар че вече бяха заплашени с уволнения и с физическо унищожение, което ми се струва твърде невероятна практика в България, която от пет години е член на ЕС.

- Прощавайте, кой е заплашил с толкова странни неща?

- Ами тепърва ще полицията ще установява. Но нашата…

- Какво се е случило? Бихте ли обяснили?

- Ами получила е телефонни обаждания неколкократно, че ще й се случи най-лошото, ако продължава да свидетелства и да разбунва духовете около тази история. Защото за нас тази подмяна на вота не е разработена от тези жени в Бохот. Според нас това е механизъм, който е използван във всички избирателни секции. Дори само по две бюлетини да бъдат подменени в 168 секции, резултатът е променен в полза на моя опонент. Затова ние сме подали жалба и сега изчакваме насрочване на делото, за да докажем с доказателства и с аргументи всичко това.

- Действително в случая „Найден Зеленогорски” се натрупват прекалено много обстоятелства, които говорят за някаква специална, в кавички специална, грижа към отстраняването ви. На какво го отдавате?

- Ами нека да разкажа историята накратко. Може би си заслужава да напиша една книга във връзка с тези избори. Първо, ДСБ и СДС не бяха допуснати до избори, като ми отказаха регистрация, както и на коалицията, с която винаги се явявахме в Плевен – „Заедно за община Плевен”. Това, обаче, се стори недостатъчно на ЦИК и решиха да регистрират една коалиция, която се казва „За Зеленогорски”, при положение, че аз съм единственият мъж в България с тази фамилия, и при положение, че аз не съм давал съгласието си името ми да бъде използвано за регистрация на политическа сила. Естествено, тази коалиция „За Зеленогорски” участва на изборите срещу мен и спечели 900 гласа. Това, обаче, не беше всичко. Когато започнаха изборите, започнаха и нашите проблеми. В деня на втория тур, посещавайки едно от малките населени места в Плевенска община, аз бях следен от автомобили на МВР. Моят автомобил беше спрян, беше направено нещо като обиск, без да им заповед за такъв обиск. Ако смятате, че това е нормално да се случва с основен кандидат в избори в държава-член на ЕС пет години след приемането ни, просто аз не знам как да кажа.

- Мотивираха ли се защо ви спират?

- Не. По никакъв начин. Просто този натиск, който продължаваше през цялата кампания, продължи и в самия ден на втория тур. Не искам да пропусна и това, което казах след изборите, за да не истеризирам ситуацията преди изборите, че болтовете на предното ляво колело на служебния автомобил, с който се движа, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване