11/06/11 12:54
(http://radiomilena.com/)

Поморийци и кметът им не желаят нефтопровод, МОСВ не е одобрила проекта, подобни твърдения са спекулации

Още в първия работен ден на кмета на Община Поморие Иван Алексиев десетки граждани го потърсиха за информация относно предстоящите обществени обсъждания свързани с проекта „Нефтопровод за суров нефт Бургас – Александруполис”.
„През месец май 2009 г. 14 900 души от нашата община упражнихме правото си на вот в рефердум с тема: Одобрявате ли изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис“ с трасе и инсталации, разположени на територията на Община Поморие? 98,97% от гласувалите казаха „не“. Аз бях един от тях. Днес, в качеството ми на кмет на Община Поморие, позицията ми не се е променила и дори е още по-категорична. В нашия регион туризмът трябва да е приоритетен отрасъл, което е абсолютно несъвместимо с подобно съоръжение.
Във връзка със спекулации около положителната оценка, която Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде за качеството на документацията по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), искам да поясня, че това не означава, че ведомството дава положителна оценка за самия проект. Става дума за качеството на документацията, т.е. че в нея са описани всички рискове, които биха засегнали районите залегнали в проекта. Ние живеем в правова държава и ще спазваме законите. Според тях трябва да се проведат обществени обсъждания, след което министърът на околната среда и водите трябва да се произнесе за ОВОС“, заявява Иван Алексиев.
Преди да бъде избран за кмет на Община Поморие Алексиев беше зам.-председател на парламентарната Комисия по околна среда и води. В продължение на две години той работи в тясно сътрудничество с МОСВ и отстояваше позиции свързани с екоравновесието за територията на цялата държава. „Още в първия ми работен ден разговарях на най-високо равнище с МОСВ. Коментирахме предстоящите процедури по обществените обсъждания. Министърът и нейните заместници знаят категоричната ми позиция относно нефтопровода“, казва кметът.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване