11/06/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Радикални ислямисти завладяват джамиите в Тунис

Ройтерс

Радикални ислямисти поеха контрола над между 150 и 200 джамии и молитвени зали в Тунис тази година, заяви в сряда висш религиозен служител. Официалният контрол над 5-те хиляди джамии и малки молитвени зали в Тунис отслабна след революцията през януари, която свали авторитарния президент Зин ал Абидин Бен Али. Това позволи на радикали да окупират част от тях, заяви Джамел Уеслати.

Случваше се обаче имами и вярващи да осуетят налагането на този контрол, заяви Уеслати, началник на кабинета на министъра по религиозните въпроси във временното туниско правителство Аруси Мизури. Той не разполага с точния брой на тези случаи. “Определени екстремистки тенденции навлязоха в някои джамии след 14 януари”, заяви Мизури, имайки предвид деня, в който Бен Али избяга в Саудитска Арабия. “Министерството няма власт да оказва натиск върху тях. Трябва да почакаме докато нещата се успокоят и ще видим какво можем да направим”, допълни той.

“Това се случва по изключение. Тази тенденция е реакция на годините потисничество и липса на свобода на мнението. Сега те имат възможност да изразят вижданията си, често агресивно”, отбеляза той. Умерената ислямистка партия “Ан Нахда”, която се обяви за демокрация и обещава да не налага религиозни забрани върху светското малцинство в Тунис, спечели 40 процента от гласовете на изборите за учредително събрание на 23 октомври. Очаква се да тя да състави коалиция с две големи светски партии, която да управлява Тунис и да състави нова конституция.

РАДИКАЛНА РЕАКЦИЯ СРЕЩУ ДИКТАТУРАТА

На нито една радикална ислямистка партия не бе позволено да участва в изборите, така че не се знае каква е степента на политическа подкрепа за тези партии. Те нямат значително присъствие по улиците на Тунис, където много жени носят западни дрехи и не закриват косата си.
Радикалните ислямисти - салафистите, плашат светския елит на Тунис. Миналия месец те влязоха в сблъсъци с полицията в столицата и протестираха срещу филм, който според тях обиждал исляма.

Уеслати заяви, че министерството, което упражнява надзор над управлението на джамиите и молитвените зали и удостоверява квалификацията на имамите, не е имало проблеми с радикалите при старата диктатура. След като революцията сложи край на авторитарните методи, полицията не може да бъде използвана за прогонване на салафистите. “Опитваме се да разговаряме с тях, но те не искат диалог”, заяви той.

Министерството ще може да вземе разрешени от закона мерки едва след като новото правителство бъде формирано и упражни властта си. Уеслати заяви, че няма признаци салафистите да получават външна подкрепа. Но в Тунис предизвикват тревога сателитните телевизии, които пропагандират по-сурова форма на исляма от практикуваната. Властите обмислят създаване на туниска ислямска телевизия с предавания с въпроси и отговори, подобно на програмите по чуждите телевизии, заяви Уеслати.

“Повечето хора искат да задават въпроси за религията. Когато тунизийците не намерят кого да попитат, гледат тези сателитни телевизии и се объркват”, каза той. Ако Тунис създаде собствен религиозен канал, “хората могат да се обърнат към нашите експерти с въпроси, вместо да се обръщат към т. нар. “мъдреци” от Персийския залив или другаде”.

Държавата пое контрола над религиозно радио, създадено в Тунис преди няколко години от роднина на Бен Али, заяви той. Уеслати каза, че мнозинството тунизийци отхвърлят религиозния радикализъм. “Ние сме умерени, искаме да бъдем открити към света. Не сме фундаменталисти, за каквито изглежда някои ни мислят”, допълни той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване