11/06/11 10:37
(http://radiomilena.com/)

Таня Колева: Работим по политиката на държавата по отношение на осиновяването

Нямаме конкретен проект, който да е финансиран от допълнителни организации, а работим по политиката, която държавата има по отношение на осиновяване на деца. Това каза за Радио „Фокус“ Бургас Таня Колева, директор на Центъра за работа с деца на улицата в Бургас. По думите й кандидатите за осиновители трябва да подадат документи в отделите „Закрила на детето” по район, с които заявяват желание да бъдат осиновители. От тази година е въведено изискването всички кандидати, които желаят да бъдат осиновители, задължително да преминат 40 учебни часа обучение. Осиновяването може да бъде на всякакви деца, които са лишени от родителска грижа. С последните промени на семейния кодекс се даде възможност на децата, които са в специализираните институции за отглеждане, и които не са били посещавани 6 месеца от техните родители, да бъдат вписвани в регистъра за осиновяване, който се намира в Регионалната дирекция „Социално подпомагане”. „ По този начин не само на деца, чиито родители са се отказали от родителски права, но и деца, които се отглеждат в институцията, могат да бъдат осиновени”, поясни Колева. Обучението за осиновители, което провеждат служителите от центъра, задължително се осъществява по програма, която е спусната от министъра на труда и социалната политика. Темите на обучение са свързани с осиновяването- какво е то, правната рамка на осиновяване, на процедурите по осиновяване, каква е спецификата на децата, отглеждани в специализираните институции. „Защото отглеждането и развитието на малчугани в такива институции носи известни дефицити в развитието на децата и във физическото и емоционално развитие. Други теми са за семейството, как функционират членовете на семейството, функциите и ролите на майката, бащата и детето, развитие и възпитание на детето, как да се справим с поведението на подрастващите и трудно поведение, различни методи за ефективно възпитание, като стимулираме родителите да използват позитивното възпитание и да не се стремят към наказанието, към забраните, защото колкото повече забраняваш на едно дете, толкова повече то изпитва желание да го направи”, каза още Колева. Една от основните теми в обучението е тайната за осиновяването. „Мотивираме родителите да споделят тази тайна с детето си. Обсъждаме и на каква възраст е най-добре да се каже на детето, че е осиновено, как да го кажат и какво да се каже за неговите биологични родители”, добави директорът.
Към момента родителите, които са подали заявления за осиновяване, са преминали вече такова обучение. На 22 октомври е приключило 4-дневното такова с една група от 7 семейства. Това е била третата група от кандидат- осиновители. Първата такава е била от община Айтос от отдел „Закрила на детето” там, като на родителите, които са участвали в групата, все още не са им предложили дете за осиновяване. Втората група е била от община Бургас. „Само на една майка от одобрените осиновители са й предложили дете. Даже е направила първите срещи с него. То не е от община Бургас, а е от институция от друга община”, каза Колева. Осиновителите имат право да кандидатстват да осиновят деца от цялата страна.
Децата в Центъра за работа с деца на улицата работи с такива, които имат родители и за тях полагат грижи биологичните такива. В центъра се предлага само дневна грижа, а вечер те се връщат в семейната си среда. „Затова тези деца не са вписани в регистъра за осиновяване и съответно не могат да бъдат осиновени. Когато ние установим, че има някакъв риск и съобщим на отдела „Закрила на детето”, евентуално те да предприемат мярката детето да бъде изведено от семейството и да бъде настанено в специализирана институция и, ако тогава, когато детето се намира там и родителите не го посещават, тогава то ще бъде вписано в регистрите за осиновяване”, каза Колева. Основната задача на центъра е да подкрепя родителите и децата, така че тези деца, с които се работи да не стигат до специализирана институция, а да останат да живеят в семейна среда.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване