11/06/11 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Тъй рече Бойко Борисов

Едвин Сугарев

Той отново говори. Отново обхожда българските медии в стратегически непроницаем режим, като да е храбрият войник Швейк, поел в своя анабазис към Будейовице. След изборите настъпва отново епохата на голямото плямпане – не по-малко ентусиазирано и вдъхновено, отколкото преди това.

Бойко Борисов говори… всъщност за какво говори той? Ясно е, че си отваря устата – но какво казва с нея? Ето ви няколко примера – от последните едно-две денонощия, изговорени пред достойни за него събеседници – като “факторът” Кошлуков например.

“Всъщност мен в политиката ме вкара Румен Петков. Царят избра Румен Петков, а аз не исках да работя с него като министър. Ако си беше останал Петканов, щях сигурно да съм още главен секретар.”

Прав е, разбира се. С малък нюанс. Ако царят го беше направил вътрешен министър, щеше като едното нищо да си остане на този пост. Но е малко пресилено все пак да се каже, че тъкмо Румен Петков го е вкарал в политиката. Според запознати това богоугодно дело било извършено от друг одиозен герой – генерал Бригадир Аспарухов. Тъкмо той бил препоръчал босът на “Ипон” за личен бодигард на доведеното с негова помощ Величие. И оттам тръгва политическата кариера на Генерала, поради което вероятно той изпитва към охраняваната царска особа изключителен пиетет:

“Благодарение на царя хората видяха моята работа, харесаха ме. Винаги съм казвал, че няма по-добър дипломат. Нямаше по-добър избор за президент на България. Ако царят беше президент, за Шенген въобще нямаше да си помисли Холандия да ни спира. Сигурен съм. Няма среща в света, която да съм провел, и в края на нея да не ме попитат - как е царят, добре ли е, с какво се занимава. А Жан-Клод Юнкер, шефът на еврозоната и премиер на Люксембург, като беше тук, каза - вие имате диамант, не го ползвате. Меглена Кунева не може да се превъплъти в ролята на царя, защото не е.

Царят ни е най-рейтинговият политик на България. Неговата дума тежи повече и от моята, и на Първанов, и на Плевнелиев.”

Е на това му се вика великодушна душа. Тъй наречения цар не на шега го прецака, като се отказа полагащото му се по формулата 3-5-8 силово министерство да бъде МВР, и си избра това на отбраната. И въпреки това Бойко Борисов го величае по начин, който сърбалите царската попара въобще не могат да се представят. Нищо, че иначе вопие по профуканите тъкмо от царското правителство стотици милиони – от сделката на Велчев с външния дълг да речем.

С каква ли цел Бойко Борисов полива сухото дърво на българския монархизъм – може би с надежда да напъпи и разцъфне пак короната? Или може би се надява с повече от десетилетие закъснение да плъзне царя по президентската писта, като прибере това онова из вехтите остатъци от царския електорат? Тъй де – нали на Плевнелиев е възложено да топли президентското кресло само един мандат – сетне трябва да се дири друг мющерия…

Същото това великодушие впрочем се проявява и по отношение на политическия противник. Вярно – не съвсем безусловно, а поставено в зависимост от това дали е получил съответните поздравления за победата:

“Първанов е по-голям политически играч от Станишев. Факт е, че и на двата тура той ме поздрави, а Станишев не го направи. В края на краищата това е феърплеят и играта. Хубаво е заради посланиците, заради всички сигнали, които отиват нататък в Брюксел.”

Хубаво било заради сигналите към Брюксел?! Машшалах, там страхотно ще се зарадват заради “феърплея” между Борисов и Първанов. Предполагам, че много повече ще ги зарадва вестта, че първият указ на Плевнелиев ще е за отзоваването на ченгетата посланици от държавите в ЕС. Това обаче не ...

Публикувана на 11/06/11 22:46 http://e-vestnik.bg/13068/tay-reche-boyko-borisov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване