11/07/11 06:12
(http://radiomilena.com/)

Премахват 40-ватовите крушки

  България и останалите държави от ЕС премахват най-масовите електрически крушки от 40 и 25 вата с нажежаема жичка. Те няма да се произвеждат, внасят и продават от септември 2012 г. От тази есен вече е в сила забраната за продаване на 60-ватови крушки. А от 2016 г. ще се продават само енергоефективни осветители. Старите крушки от 100 вата не се продават в ЕС още от 2009 г., предаде actualno.com
Цените на енергоефективните крушки, които ще заместят лампите с нажежаема жичка, са много по-високи, но се очаква да паднат, след като и Китай обяви, че постепенно ще изтегли от пазара традиционните крушки и ще забрани употребата на над 100-ватовите от октомври 2012 г.
Ограничението и в азиатската страна ще се разширява поетапно, като от 1 октомври 2016 г. ще обхваща всички крушки над 15 вата. Китай е най-големият производител на класически и енергоспестяващи крушки. Oчаква се планът да се отрази положително на акциите на големите производители на LED продукти, част от които се намират в Китай. Миналата година Китай е изработил 85% от всички LED лампи в света, докато през 1996 г. делът й е бил 20%.
Преминаването към енергоспестяващите крушки ще намали разходите за ток на домакинствата в ЕС средно с 25 евро на година. Когато процесът бъде напълно завършен, в Европейския съюз ще могат да бъдат спестени около 40 тераватчаса електроенергия на година.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване