11/08/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Кризата в ЕС като възможност

Геополитика

Криза - това обикновено означава някой да стане по-нестабилен и по-нежизнеспособен, което пък предизвиква критични оценки за последиците от кризисната ситуация. Дали обаче една политическа, икономическа или социална криза винаги означава само загуби? Не може ли да доведе до появата на нещо ново и по-ценно? Показателен в случая е примерът на Евросъюза, който изживява трудни времена: и кризата на еврозоната, и съмненията в бъдещето на ЕС ни карат да търсим някакъв положителен ефект от сегашните събития.

Двете световни войни съсипаха Европа и показаха, че неправовата междудържавна конкуренция за доминиращо положение води единствено до катаклизми, а общопризнатата методика за поддържане на мира бе дискредитирана. От друга страна, войните (колкото и цинично да звучи) винаги са били най-доброто средство за промяна на статуквото и търсене на нови начини за сътрудничество между държавите. Така например появата на Европейската общност за въглища и стомана почти веднага след Втората световна война сложи началото на политическо и икономическо обединение в Европа и допринесе за установяването на траен мир.

Втората световна война обаче бе косвена причина не само за евроинтеграцията, но и за друга глобална криза - Студената война. Последната превърна Европа в кордон, разделящ две противоборстващи страни - САЩ и Съветския съюз. На този етап много усилия бяха насочени към сплотяване на европейското пространство, свободно от съветско влияние, и към включването му в борбата срещу комунизма. Така се затвърди понятието “Западна Европа”.

Опитът от войната наложи да се преосмисли и мястото на националните държави на европейската арена, а появата на нови политически институции формира нова реалност в развитието. И то доста привлекателна, както сочат събитията, последвали още една криза - разпадането на СССР: тогава на практика всички останали държави от Стария свят изразиха желание да се присъединят към Западна Европа. В този контекст по-нататъшното разширяване на ЕС наред с Европейската политика за добросъседство може да се разглежда сред най-важните отличителни белези на Евросъюза, стремящ се да сведе до минимум вероятността от кризи в своята “близка чужбина”.

Същевременно задълбоченият поглед върху евроинтеграцията дава възможност да открием в Европа множество големи, а и не тъй значими вътрешни проблеми. Ключовите са няколко на брой.

Военното измерение на ЕС

Военната интеграция на ЕС е сред сферите, които привличат специално внимание. Едни я подкрепят и се надяват процесът да продължи. Други отбелязват, че е незначителна. Координацията в действията на европейските страни по отбраната и предотвратяването на кризи стана необходима, когато очевидно се разбра, че Европа не може ефективно да реагира на ситуацията в Югославия в края на 20-и век. И тъкмо след това европейското антикризисно сътрудничество се заздрави: отначало съветът на държавните глави прие в Хелзинки решение да се развива военният компонент от Евросъюза, а после в Гьотеборг бе решено да се формират военни сили, способни в срок от 60 дни да осигурят 50-60 хиляди войници, готови поне една година да изпълняват набелязаната мисия. При все, че ЕС не успя да осъществи всичко предвидено, активното участие на общността в антикризисни операции показва, че общоевропейската военна политика е реална. С други думи, кризата на Балканите помогна на европейците да схванат, че за да може ЕС да стане пълноценен участник в световните процеси, той се нуждае от единен военен инструмент.

Ново потвърждение стана иракската криза и през 2003 г. бе приета Европейската стратегия за сигурност, съдържаща общия подход към въпроса. “Арабската пролет” и ситуацията в Либия обаче показаха, че възможностите на ЕС да решава проблеми в близките райони са ограничени. Затова въпросът за създаване на обединени боеспособни въоръжени сили рано или късно отново ще застане на дневен ред. Вероятно ще е нужна още една криза, за да дочакаме най-сетне по-тясна военна интеграция ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване